Skincare

Tot ce trebuie să știi despre tenul uscat

Astăzi vorbim despre tenul uscat. Ce-i lipsește, cum îl ajutăm să arate mai bine și ce produse cosmetice putem folosi. Un ten frumos nu arată bine doar în poze, ci te va face să zâmbești mai mult și să te simți mai bine în pielea ta. Oferă-i îngrijirea de care are nevoie, iar el te va răsplăti.

Cum arată un ten uscat?

De cele mai multe ori o un ten uscat creează disconfort: piele care strânge, se înroșește sau se irită ușor, este aspră, iar sebumul aproape inexistent. Porii sunt de asemenea foarte mici, iar punctele negre lipsesc. În cazuri extreme poate provoca mâncărimi  sau chiar descuama.  Bariera protectoare a pielii uscate este afectată, tenul devenind mai vulnerabil în fața factorilor nocivi de mediu (poluare, raze UV). Partea bună este că un ten uscat nu este predispus la apariția coșurilor sau a punctelor negre, însă din păcate tenul uscat este mai predispus la o îmbătrânire prematură. Ridurile fine sunt mai vizibile și își fac apariția apariția mai devreme (față de un ten gras).

 

Ten uscat versus ten deshidratat

Există o confuzie între acești termeni, majoritatea punând egal între tenul deshidratat și cel uscat. Însă tenul uscat este caracterizat prin lipsa de lipide, ulei, sebum, în vreme ce tenul deshidratat are un deficit de apă. Întradevăr, un ten uscat este și deshidratat de cele mai multe ori, însă și tenul gras poate fi deshidratat. Deshidratarea este o condiție a pielii care poate fi întâlnită la toate tipurile de ten. Tenul deshidratat este de multe ori rezultatul unei îngrijiri necorespunzătoare, expunere prelungite la soare, dușuri fierbinți, săpunuri prea agresive. Ce urmărim noi este a avea un echilibru între nivelul de sebum și apă la nivelul pielii. O dată obținut acest echilibru, pielea va căpăta acel aspect sănătos, proaspăt și îngrijit.

Cauzele apariției tenului uscat

 • Predispoziția genetică
 • Stilul de viață (dietă, fumat, lipsa somnului, medicație)
 • Folosirea unor produse cosmetice prea agresive
 • Schimbări hormonale
 • Expunerea prelungită sau neprotejată la soare
 • Climatul uscat accentuat de lipsa umidității din aer

Cum ai grijă de tenul uscat?

 • evită folosirea unui cleanser dimineața, alege în schimb doar clătirea cu apă
 • alege un ser cu acid hialuronic ce va ajuta la reținerea apei în piele. Tenul tău însetat îți va mulțumi!
 • pentru demachiere alege un ulei demachiant ca prin pas de curățare
 • folosește geluri de curățare blânde care nu îți lasă ulterior senzația de ten care strânge. Dacă pielea “scârțâie” la clătire, nu-l mai folosi!

 • nu exagerea cu exfoliatul, de 1-2 ori pe săptămână este suficient
 • optează pentru un exfoliant chimic blând din categoria AHA cum este acidul lactic sau mandelic. Aceștia au o structură moleculară mai mare și acționează doar în stratul superficial al pielii
 • introdu antioxidanții în rutina ta și folosește zilnic SPF. Vei spori astfel protecția pielii în fața factorilor nocivi de mediu și a razelor solare
 • folosește creme emoliente și oclusive ce vor ajuta la menținerea apei în piele
 • nu uita de pielea corpului, când pielea de pe față este uscată, cel mai probabil și cea de pe corp se confruntă cu aceeași problemă

 

Putem preveni uscarea tenului?

Pielea uscată are de obicei o barieră protectoare compromisă ceea ce determină și o pierdere mai rapidă a apei din piele. Acest fenomen poartă denumirea de pierdere transepidermică de apă. Nu este suficient să ne concentrăm doar pe hidratarea tenului, este necesară și o îngrijire atentă a acestei bariere protectoare. Caută produse ce conțin ceramide, acid hialuronic, glicerină. Ceramidele vor întări bariera, tenul tău va păstra apa în țesuturi și va fi mai rezistent în fața agresorilor externi (raze UV, poluare). Acidul hialuronic și glicerina sunt ingrediente ce atrag și rețin apa în piele. Iar cum tenul uscat produce insuficient sebum, compensează lipsa acestuia prin aplicarea uleiurilor faciale.

 

Produse recomandate

 

Bioderma Sensibio Gel moussant
Bioderma Sensibio Gel moussant, 500 ml – 53 lei

 

The Ordinary Squalane Cleanser
The Ordinary Squalane Cleanser

 

The Inkey List Lactic Acid Serum
The Inkey List Lactic Acid Serum, 30 ml – 45 lei

 

CeraVe Moisturizing Cream, 52 ml - 63 lei
CeraVe Moisturizing Cream, 52 ml – 63 lei

 

Clinique Superdefense Night
Clinique Superdefense Night, 50 ml – 189 lei

 

The Ordinary 100% Cold-Pressed Virgin Marula Oil
The Ordinary 100% Cold-Pressed Virgin Marula Oil, 30 ml – 53 lei

 

Iar dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *