Skincare

Cearcănele – ce sunt, cauzele apariției și remedii eficiente

Moștenite sau nu, cearcănele fac parte din viața noastră, ne dau bătăi de cap, sunt inestetice, iar îndepărtarea acestora este de multe ori anevoioasă. Deși pot fi acoperite cu ajutorul machiajului, obiectivul nostru este să încercăm prevenirea și tratarea lor.

Ce sunt cearcănele

Cearcănele sunt reprezentate de acele zone ale pielii mai închise la culoare din jurul ochilor. În funcție de cauzele lor, cearcănele pot avea diferite culori, cenușiu, albăstriu sau roșiatic și au o legătură strânsă cu circulația sângelui din acea zonă.

Cauzele apariției cearcănelor

Prezența cearcănelor poate avea cauze mutiple. De la cele genetice/ereditare,  stilul nostru de viață și până la cele de natură medicală. De cele mai multe ori este un cumul de factori, iar cunoașterea acestora este extrem de importantă.

Ereditare – genetica joacă un rol important, iar dacă părinții tăi au avut sau au cearcăne, este foarte probabil ca și tu să le moștenești. Pielea subțire din jurul ochilor favorizează apariția cearcănelor, toți ceilalți factori putând evidenția și mai tare prezența acestora.

tratamente cearcane

Vârsta – o dată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen scade, prin urmare pielea își pierde din fermitate, elasticitate și se subțiază. O piele subțire va face mai vizibilă zona vascularizată de sub ochi, aceasta va părea mai închisă la culoare, iar cearcănele vor fi mai evidente.

Lipsa somului – privarea de somn influențează sănătatea corpului și cea a pielii, făcând-o pe aceasta din urmă să aibe un aspect tern, pal și lipsit de strălucire. Toate aceste aspecte favorizează apariția cearcănelor, ele fiind mai evidente. Totodată, în lipsa somnului, circulația sanguină este încetinită, iar zona ochilor poate acumula fluide inestetice ce duc la aspectul ochilor umflați și obosiți.

Expunerea la soare – soarele este dușmanul numărul 1 în lupta anti-îmbătrânire, iar expunerea neprotejată și îndelungă la soare poate avea efecte negative și de durată asupra pielii. Scăderea nivelului de colagen și producția excesivă de melanină accentuează prezența și vizibilitatea cearcănelor.

Fumatul – substanțele nocive din interiorul țigărilor afectează sănătatea pielii la nivel celular, scad nivelul vitaminei C și privează pielea de oxigen. De aceea, prezența cearcănelor este un aspect întâlnit frecvent la fumători.

cauze cearcăne

Alimentația necorespunzătoare – o dietă dezechilibrată, cu deficit de vitamina K, B12, acid folic sau fier poate favoriza apariția cearcănelor. Învinețirea zonei de sub ohi poate semnala un deficit în organism, motiv pentru care este necesară o atenție specială alimentației zilnice.

Alergii – în timpul reacțiilor alergice corpul eliberează histamină. Pe lângă reacțiile neplăcute de mâncărime a ochilor sau uscarea acestora, histamina provoacă de asemenea și dilatarea vaselor de sânge, ce devin astfel mai vizibile amplificând aspectul cearcănelor.

Deshidratare – lipsa apei din organism duce la deshidratarea pielii. O piele uscată și deshidratată va fi mai subțire, mai ternă, iar vasele capilare din proximitatea ochilor vor fi mai vizibile. De asemenea, cu cât pielea se retrage mai mult, structura osoasă este mai vizibilă, iar cearcănele aprofundate.

Afecțiuni medicale – dacă nu au legătură cu moștenirea genetică sau cu stilul de viață, cearcănele pot ascunde o serie de afecțiuni medicale precum anemie, stres, hipertensiune arterială sau posibile afecțiuni cardiace.

Remedii și tratamente pentru cearcăne

Creme și produse cosmetice

Când vine vorba de cearcăne, există o serie de ingrediente cosmetice care ajută pielea în procesul de regenerare celulară, stimulează producția de colagen și hidratează. Acestea te pot ajută să diminuezi aspectul cearcănelor, iar pielea de sub ochi să devină mai luminoasă și mai hidratată.

  • Acidul hialuronic, glicerina, panthenol, ceramidele – ajută la hidratarea și menținerea apei în piele. Zona din jurul ochilor va fi mai plină, iar structura oasoasă mai puțin vizibilă.
  • Vitamina C – un antioxidant excelent cu rol de reducere a petelor pigmentare, oferă pielii luminozitate, protecție și stimulează producția de colagen. Pentru un aspect sănătos și tânăr al pielii, vitamina C este esențială în rutina ta.

cearcăne

  • Retinolul – ingredient anti-aging ce ajută în procesul de regenerare celulară, stimulează producția de colagen, reduce aspectul petelor pigmentare și îmbunătățește vizibil textura pielii. Este un ingredient puternic ce necesită o grijă aparte, însă și rezultatele sunt pe măsură. Vezi mai multe despre retinol, aici.
  • Protecția solară – razele solare dăunează excesiv tenului, în special cele de tip UVA. Acestea sunt responsabile cu îmbătrânirea prematură a pielii, diminuarea producției de colagen și modificarea structurală a celulelor pielii. Toate aceste efecte nu fac altceva decât să exacerbeze aspectul cearcănelor si să pericliteze orice efort al nostru de a scăpa de ele. Utilizarea zilnică a unui produs cu SPF este obligatorie! Vezi aici tot ce trebuie să știi despre protecția solară.

Remedii naturiste

În cazul în care vrei să încerci tratarea cearcănelor acasă, poți încerca anumite produse pe care le ai deja în bucătărie, însă nu aștepta minuni. Produsele alimentare au o structură moleculară mult prea mare ca să poată penetra pielea subțire de sub ochi (și față).Poți obține rapid însă un efect de calmare și hidratare al pielii cu cateva produse cheie, cum ar fi: pliculețele cu ceai verde, clasicele felii de castravete, comprese cu apă rece sau ulei de migdale.

remedii cearcăne

Tratamente profesionale

În cazul în care vrei să mergi la salon, există tratamente pentru cearcăne care te pot ajuta să scapi mai rapid de problemă. Discută cu un specialist înainte de a lua o decizie și alege varianta optimă penru tine. Câteva din cele mai populare proceduri ar fi:

  • Injecții cu acid hialuronic sau grăsime proprie – oferă volum sub ochi, structura osoasă și capilarele sunt mai puțin vizibile
  • Tratamente cu laser și radiofrecvențe – ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și reducerea hiper pigmenării
  • Peelingul chimic ce ajută la stimularea producției de colagen, îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, uniformizarea texturii și culorii pielii

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *