Skincare

Ce este pielea intolerantă și cum o îngrijești?

Pielea intolerantă nu trebuie privită ca o afecțiune, ci mai degrabă ca o sensibilitate, chiar dacă acest diagnostic vine din partea unui medic. De cele mai multe ori, poți afla despre pielea ta că este intolerantă la contactul cu un anumit produs cosmetic, așa cum ar putea fi un săpun, o cremă sau un produs de machiaj. În general, simptomele pielii sensibile pot fi ținute în frâu printr-un tratament pentru piele intolerantă, dar și prin mici modificări în ceea ce privește rutina de îngrijire a acesteia. 

Iată ce care sunt motivele pentru care pielea ta este intolerantă la anumite produse și care sunt cele mai bune sfaturi de îngrijire ale acesteia.

Piele uscată

Atunci când pielea ta se deshidratează și pierde din sebum, aceasta poate deveni uscată. În afară de aspectul său neplăcut, care poate aminti de solzii unui pește, pielea uscată poate provoca și mâncărimi și iritații, se poate descuama sau poate chiar sângera. Pielea poate deveni uscată în special pe mâini, pe picioare, dar și pe față. Pentru a o stabiliza, cel mai bun sfat ar fi să apelezi la o cremă hidratantă fără parfum, special concepută pentru cei cu pielea sensibilă, în categoria celor care te afli și tu. 

Pentru a curăța pielea sensibilă, alege să folosești doar produse cosmetice fără săpun, care nu vor îndepărta și mai mult din sebumul produs în mod natural, iar pentru corp alege o cremă hidratantă puternică pe care să o folosești după fiecare duș, cu ingrediente din uleiuri naturale, așa cum este untul de shea.

Dermatită atopică

Dermatita atopică, cunoscută popular și sub denumirea de eczemă, va reduce capacitatea pielii de a-ți proteja organismul de substanțe toxice pentru acesta. Uscarea pielii, în cazul unei dermatite atopice, poate fi suplimentată de mâncărime, pete roșii piele solzoasă ori chiar mici umflături.

Vestea bună este că poți cumpăra toate produsele cosmetice dedicate persoanelor cu dermatită atopică fără a avea o prescripție medicală, deși nu te încurajăm să folosești decât soluțiile dermatologie recomandate de medicul tău. Poți începe prin a schimba detergentul pe care îl folosești cu unul hipoalergenic, eventual unul fără parfum. În ceea ce privește hidratarea pielii cu eczeme poți încerca o cremă cu ceramide, care vor forma un strat protector la suprafața pielii, protejând-o. 

Dermatită iritantă de contact

O altă problemă pe care pielea ta ar putea-o avea este dermatita de contact, care va sensibiliza zonele afectate. Pielea ta ar putea fi roșie, ar putea prezenta mâncărimi locale sau chiar vezicule cu lichid. De asemenea, cauza uscăciunii pielii tale și aspectul solzos al acesteia s-ar putea datora dermatitei iritante de contact.

De cele mai multe ori, dermatita iritantă de contact va dispărea la fel de brusc cum a apărut, fără să fie nevoie să o tratezi într-un mod aparte. Totuși, mai mult ca sigur vei vrea să scapi de mâncărimi, așa că îți recomandăm să folosești o cremă cu hidrocortizon, care va diminua, dacă nu chiar elimina complet, pruritul și va reduce inflamația pielii. De asemenea, cremele care conțin camfor și mentol te pot scăpa de senzația neplăcută de mâncărime. Să nu uităm nici de tratamentul naturist pe care îl poți încerca atunci când pruritul devine insuportabil. O baie caldă cu fulgi de ovăz îți poate calma pielea pentru ca tu să te poți bucura de un somn neîntrerupt.

Dermatita alergică de contact

E posibil ca pielea ta să fie intolerantă din pricina unei dermatite alergice de contact. Mai exact, o anumită substanță sau material îți poate provoca o alergie a pielii, o roșeață, o mâncărime sau o sensibilitate aparte. De cele mai multe ori, alergiile de acest tip sunt provocate fie de săpunuri, fie de anumite loțiuni sau produse cosmetice, de plante, parfumuri ori materialul din care au fost confecționate anumite bijuterii.

În acest caz, antihistaminicele orale sunt cea mai bună metodă de a opri alergia cu care te confrunți la nivelul pielii, dar și unguentele sau spray-urile create pentru ameliorarea alergiilor pot ajuta la reducerea simptomelor dermatitei alergice de contact. În situația în care ai dobândit această alergie din pricina unei bijuterii, poți folosi un truc care să te țină departe de o eventuală revenire a reacțiilor adverse la contactul cu materialul respectiv. Folosește puțin lac transparent de unghii pentru a aplica un strat subțire în interiorul inelului sau pe suprafața bijuteriilor care intră în contact direct cu pielea ta. 

 

Aceste sunt cele mai comune cauze ale pielii intolerante. Acum, că ai aflat cum o poți îngriji, nu-ți rămâne decât să aplici sfaturile primite în rândurile de mai sus. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *