Ridurile fac parte din procesul natural de îmbătrânire și indiferent de relația pe care o avem cu ele, mai devreme sau mai tărziu pielea noastră le va avea. Obiectivul principal ar trebui să fie amânarea și prevenția ridurilor, iar atunci când acestea există deja, ameliorarea acestora astfel încat să avem parte de o îmbătrânire frumoasă și armonioasă.
Ce sunt ridurile?
O dată cu trecerea timpului, pielea își pierde din elasticitate și fermitate, procesul de regenerare celulară încetinește și astfel iau naștere ridurile. Acele încrețituri, șanțuri sau cute ale pielii își fac apariția inițial în zonele cele mai expresive ale feței, iar ulterior ridurile pot fi vizibile și pe gât, decolteu sau mâini.
De ce ne apar ridurile?
Colagenul și elastina joacă un rol important în sănătatea și tinerețea pielii. Pe masură ce înaintăm în vârstă aceste componente ale pielii se diminuează, tenul devine mai subțire, pierde mai multă apă, toate acestea favorizând apariția ridurilor. Nu există o vârstă anume de la care acestea apar, factorii genetici joacă un rol important, însă o îngrijire adecvată a pielii poate ajuta mult în prevența ridurilor.
Tipuri de riduri
- Riduri de expresie
Acestea apar în urma mișcărilor repetate ale mușchilor faciali. Cele mai comune zone unde ne confruntăm cu ridurile de expresie sunt între sprâncene, în jurul ochilor sau a gurii. În adolescență și tinerețe nivelul de colagen este unul ridicat motiv pentru care pielea își revine rapid la forma inițială. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade, pielea își revine mai greu, iar ridurile de expresie încep să se formeze. Ridurile de expresie sunt primele care apar pe ten, de aceea îngrijirea timpurie a pielii este esențială în amânarea acestora.
- Riduri fine
Ridurile fine sunt de obicei asociate cu o piele uscată, deshidratată. Când pielea duce lipsă de apă sau sebum, aceasta devine mai subțire și mai fragilă, iar ridurile își fac mai ușor apariția. Acestea pot fi prezente pe toata fața, îndeosebi pe frunte sau sub ochi. Ridurile fine pot fi prevenite cu o rutină simplă de îngrijire ce are ca focus utilizarea cremelor hidratante, acidului hialuronic și a uleiurilor.
- Riduri de îmbătrânire
Aceste riduri apar o dată cu înaintarea în vârstă și sunt cauzate de îmbătrânirea pielii. Dupa 40-50 de ani procesul de regenerare celulară încetinește simțitor, elastina și colagenul nu mai sunt produse la un nivel optim, iar pielea își pierde din elasticitate și fermitate. Ridurile de îmbătrânire apar pe frunte, în jurul ochilor, gurii, dar și pe obraji sau decolteu. Atât ridurile fine cât și ridurile de expresie devin mai persistente, iar tratarea lor necesită diferite intrvenții la salon.
- Riduri de compresie
Sunt acele riduri care apar după o noapte de somn într-o poziție nefavorabilă pielii. De multe ori ne trezim pe față cu semne lăsate de pernă sau lenjerie. Și dacă în tinerețe acestea dispăreau rapid, pe măsură ce trec anii vei observa că acestea dispar din ce în ce mai greu. Pentru a prevei ridurile de compresie încearcă să adopți o poziție de somn cât mai blândă cu pielea (ex.: pe spate) și folosește o față de pernă din satin sau matase. Materialul fin va permite pielii să alunece, împiedicând astfel fricțiunea și impregnarea cutelor pe ten.
Cum prevenim apariția ridurilor ?
Cu o rutină potrivită de îngrijire putem amâna apriția ridurilor. Hidratarea, protecția solară și un somn într-o poziție favorabilă, pot face minuni. Soarele este răspunzător de 90% din procesul e îmbătrânire al pielii, motiv pentru care purtarea zilnică a unui SPF este obligatorie. De asemenea, ridurile vor întârzia să apară dacă ne menținem tenul hidratat. În plus folosirea unor produse pe bază de ceramide vor întări bariera protectoară a pielii, vei pierde mai puțină apă, aceasta rămânând în piele menținând-o suplă și hidratată.
Tratamente riduri
- Retinol
Retinolul este un ingredient minune în lupta anti-aging! Acesta accelerează procesul de regenerare celulară, stimulează producția de colagen, oferind pielii luminozitate și o textură mai uniformă. Reduce aspectul liniilor fine, ridurilor și exfoliază stratul superficial al pielii. Retinolul se găsește într-o mulțime de produse anti-îmbătrânire, însă fiind un ingredient puternic, se recomandă introducerea progresivă în rutină, cu cele mai mici concentrații. Dacă vrei să aflii mai multe despre retinol, cum se folosește și ce produse poți folosi, aruncă o privire peste articolele de mai jos:
- Exfolianți chimici
Exfoliații chimici de tip AHA (Alpha Hydroxy Acids) sau BHA (Beta Hydroxy Acids) acționează asupra stratului superficial de piele moartă pe care îl îndepărtează eficient, lăsând loc celulelor noi și tinere. AHA este recomandat îndeosebi tenului uscat/normal pentru că este mai blând, nu usucă pielea și conține agenți de hidratare. BHA este mai potrivit unui ten gras întrucât acesta are capacitatea de a pătrunde în pori eliminând excesul de sebum și impurități. Poți citi mai multe despre importanța exfolierii pielii aici.
- Proceduri chirurgicale
În această categorie intră o serie largă de proceduri ce pot fi efectuate într-un salon sau clinică specializată. De la clasicul tratament cu botox, rejuvenare facială, peeling chimic sau umplerea ridurilor cu acid hialuronic, opțiunile sunt multiple. Durata efectelor variază, iar alegerea proceduri potrivite ție se va face împreună cu un specialist.