Skincare

Avem sau nu nevoie de ele? 5 cosmetice de care poți uita

Dacă vrei să ai o piele frumoasă, trebuie să ai grija de ea. Diversitatea cosmeticelor este însă mare, iar rutinele de skincare ajung uneori la o complexitate inutilă ce poate fi copleșitoare.  Pentru a fi consecvente, îngrijirea pielii trebuie să fie un moment de răsfăț și relaxare, nu o activitate ce ne seacă de energie și răbdare. Avem însă nevoie de toate produsele intens promovate? Nu. Atunci haideți să vedem împreună de ce anume ne putem lipsi în rutina noastră.

 

1. Crema de ochi

Rafturile magazinelor sunt pline cu creme “special concepute” pentru zona ochilor. Ideea este însă că nu există ingrediente destinate exclusiv acestei zone. Tratează-ți pielea din jurul ochilor cu aceleași creme, seruri, uleiuri folosesite și pentru față. Excepție fac exfolianții (AHA, BHA, scruburi) care poti fi prea agresivi. Și pentru că zona ochilor este prima care ne trădează vârsta, multe companii profită de această temere a noastră punând la vânzare produse la prețuri astronomice cu promisiuni nerealiste. De multe ori cremele de ochi conțin ingrediente similare cu cremele de față, doar că într-o cantitate mai mică și la un preț mai mare. Investește mai bine într-un ser facial bun, îți ca aduce mult mai multe beneficii.  Este greșit sa folosim crema de ochi? Nu, atâta timp cât îți dorești un boost de hidratare, dacă vrei să folosești anumite ingrediente active doar acolo (ex. retinol), sau pur și simplu îți face plăcere să o ai în rutina ta 🙂 .

2. Loțiunea tonică

Atunci când au fost lansate, loțiunile tonice aveau menirea de a echilibra PH-ul pielii și de a îndepărta ultimele urme de machiaj de pe ten. Majoritatea produsele de curățare din ziua de astăzi însă, sunt atent formulate astfel încât echilibrul pielii sa nu fie afectat. În plus, dacă efectuezi o demachiere corespunzătoare în 2 pași, nu vei rămâne cu niciun strop de machiaj ce ar necesita îndepărtarea cu loțiunea tonică. Dacă îți dorești, poți folosi o loțiune tonică ce îți conferă un efect de hidratare sau calmare, însă este total opțională.

3. Esența

Multe din esențele pe care le găsim la raft conțin umectanți care au rolul de a atrage umezeala în ten și sunt marketate ca fiind baza perfectă pentru aplicarea produselor de skincare. In realitate, majoritatea cremelor hidratante conțin deja acești umectanți (acid hialuronic, glicerină), poți verifica lista de ingrediente. Iar pentru a avea acea “bază perfectă” de aplicare a produselor, este suficient să ai tenul ușor umezit (fie cu apă simplă sau cu o apă termală). Așadar, esența este un pas opțional în rutina ta, dar dacă îți place să îți răsfeți pielea și sa ai un ritual de  îngrijire mai complex, nu este nimic greșit în a o folosi.

*Excepție fac când esențele sau loțiunile tonice conțin ingredinete active (AHA, BHA, retinol, vitamina C etc.). Atunci rolul lor în rutina de skincare este justificat.

4. Crema pentru decolteu

Se zice că vârsta unei femei se citește pe pielea decolteului ei. Asta pentru că de cele mai multe ori uităm să avem grijă de această zonă, iar gravitația și soarele nu lucrează în favoarea noastră. Pentru a crea și a menține o armonie vizuală, aceleași produse de skincare pe care le folosești pe față aplică-le și pe decolteu. Nu ai nevoie de o cremă “specială” pentru această zonă, pentru că pielea decolteului necesită aceeași îngrijire atentă ca și tenul tău. Și dacă imprefecțiunile de pe față sunt mai usor de camuflat, pe gât și decolteu este mai greu să facem asta. Așa că ai mare grijă de această zonă a corpului tău!

 

5. Produse de micșorare a porilor

Tehnic vorbind, dimensiunea porilor nu poate fi modificată. Aceasta este strâns legată de moștenirea ta genetică. Așa cum unii oameni sunt mai înalți, au parul drept sau ondulat, așa unii au porii mici sau foarte largi și vizibili. Poți însă schimba aspectul acestora prin curățare adecvată, exfoliere și tratamente faciale. Contrar opiniei populare, aburul fierbinte și apa rece nu alterează dimensiunea porilor. În cazul aburului, efectul acestuia este de a “înmuia” și slăbi sebumul și împuritățile conținute, făcând astel extragerea punctelor negre mai facilă. De cealaltă parte, apa rece “întărește” conținutul porilor dând astfel aspecul de micșorare. Însă o dată ce temperatura pielii revine la normal și aspectul porilor va fi cel inițial.

 

Voi câte dintre aceste produse folosiți? Aveți o rutină simplă sau mai complexă de îngrijire a tenului?

2 Comments

  • Cristina Drambu

    A fost o perioada buna in care am tot incercat creme pentru ochi,credeam ca produc o schimbare ,doar ca eu nu o gasisem pe cea potrivita,gandeam,pentru ca nu observam schimbari. Asta pana tot tu mi.ai spus ca lista ingredientelor este similara ,iar ceea ce este important reprezinta o hidratare buna. Asta fac acum.
    🤗😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *