Skincare

Tot ce trebuie sa stii despre tenul gras

Astazi vorbim despre tenul gras. Daca pentru cei ce il au ingrijirea poate fi o corvoada, de multe ori vei auzi o persoana cu tenul uscat ca ar fi preferat sa aibe un ten gras. De de? Pentru ca un ten gras va avea riduri mai tarziu! Sincer as prefera sa ma car cu pudra de matifiere dupa mine decat sa observ riduri fine in jurul ochilor mult prea devreme…

 

Ce este tenul gras?

Tenul gras apare atunci cand glandele sebacee produc sebum in exces. Rolul sebumului este de protectie a pielii, insa atunci cand se produce prea mult, pielea capata un aspect lucios inestetic, porii sunt vizibil mai dilatati si incarcati, iar tenul este mai predispus la acnee.

Cauzele pot fi multiple si de cele mai multe ori este o combinatie de mai mulți factori:

  • ereditare – poti mosteni tenul gras de la parintii tai
  • produse de ingrijire nepotrivite – atunci cand tenul este supus unor tratamente necorespunzatoare (ex: o crema prea hidratanta, exfoliere in exces, masti foarte hranitoare)
  • curatare si efxoliere agresiva – in cazul tenului gras tentatia este de a folosi produse de curatare sau exfoliere prea puternice, sau prea dese. Aceste procedee duc la pierderea hidratării si a uleiurilor naturale din piele.  Atunci cand tenul este agresat si privat de aceste elemente, pielea va compensa prin supra productie de sebum.
  • lipsa igienei faciale – permite acumularea impuritatilor, prafului, blocand astfel porii
  • anumite medicatii – pot duce la cresterea productiei de sebum (ex: anticoncepționalele)
  • modificari hormonale – sarcina, perioada ciclului menstrual, pubertate
  • conditii atmosferice – umiditatea prea mare, caldura excesiva

Desi ne nastem cu un bagaj genetic ce ne determina intr-o mare masura tipul de ten, acesta se poate schimba pe parcursul vietii. Tipul de ten este mai degraba o variabila, nu o constanta, ce isi poate schimba starea in functie de varsta, anotimp, modificari hormonale, starea sanatatii.

Ce este de facut ? 

Daca genetica nu o poti schimba, iti poti insa ajusta rutina de ingrijire a fetei in functie de nevoile tenului tau. Nu este necesar sa ai o rutina complexa, este nevoie insa de consecventa. Mai bine o rutina simplificata de care te ții cu sfintenie decat 10 pasi de ingrijire pe care ii vei abandona dupa câteva zile.

1. Curatarea (dimineata si seara) – daca tenul uscat mai poate scapa de folosirea unui cleanser dimineata, pentru tenul gras acesta este obligatoriu. In cursul noptii tenul este in plin proces de regenerare, iar pentru a scapa de sebumul secretat in aceasta perioada, de celulele moarte si impuritati, este necesara folosirea unui cleanser. Cauta ceva eficient, nu agresiv. Orienteaza-te dupa produse ce contin:

    • acid salicilic – acesta ajuta la curatarea porilor in profunzime si la reglarea productiei de sebum. Daca ai tenul sensibil, cu atât mai mult alege acidul salicilic intr-un cleanser fata de un produs leave-in, intrucat acesta poate fi prea puternic. Lasă produsul de curatare 1-2 minute pe fata ca acesta sa aibă o eficienta mai ridicata.
Neutrogena - Visibly Clear Spot Proofing
Neutrogena – Visibly Clear Spot Proofing

 

Paulas Choice - Clear Pore Normalizing Cleanser
Paulas Choice – Clear Pore Normalizing Cleanser

 

    • ceramide – acest ingredient ajuta la refacerea barierei de protectie a pielii, previne pierderea hidratării naturale din piele si calmeaza iritatiile.
CeraVe - Foaming Cleanser
CeraVe – Foaming Cleanser

 

    • arbore de ceai – proprietatile sale antibacteriene și antiinflamatorii il fac un ingredient cheie in ingrijirea tenului acneic si reglarea secretiei de sebum. 
The body shop - Tea Tree Clearing Facial Wash
The Body Shop – Tea Tree Clearing Facial Wash
    • exfolianti naturali (ex: papaya) – pe langa proprietatile blande de exfoliere, enzimele din papaya constituie si o sursa buna de hidratare datorita nutrientilor continuti. Ele promoveaza in același timp si producerea de colagen prin continutul de vitamina A si C.
Mario Badescu - Enzyme Cleansing Gel
Mario Badescu – Enzyme Cleansing Gel

 

Tip: Evita masajul puternic atunci cand te cureti sau stergi pe fata, intrucat frictiunea poate stimula si mai mult productia de sebum.

 

2. Lotiuna tonica  – foloseste un toner ca sa-ti stabilizezi ph-ul pielii si sa-ti pregatesti tenul de o absorbtie mai buna a cremelor de hidratare. Cauta produse ce contin:

    • AHA sau BHA – pentru o exfoliere, curatare in profunzime a porilor si indepartarea celulelor moarte. Ai grija insa daca folosesti un cleanser cu acid salicilic, evita BHA-ul intrucat  combinatia ar putea fi prea puternica pentru tenul tau.
The Ordinary - Glycolic Acid 7% Toning Solution
The Ordinary – Glycolic Acid 7% Toning Solution
Cosrx - AHA/BHA Clarifying Treatment Toner
Cosrx – AHA/BHA Clarifying Treatment Toner

 

    •  witch hazel – intrucat are proprietati astringente si de calmare a pielii.
Sabio - Tonic Facial cu cu hamamelis și aloe vera
Sabio – Tonic Facial cu cu hamamelis și aloe vera

 

  • ingrediente naturale precum musetel, trandafir, ginseng ce calmeaza si reduc inflamatia.
Sephora Collection - Instant Refreshing Toner
Sephora Sephora – Instant Refreshing Tone – Instant Refreshing Tone

Tips:

  • evita tonerele cu alcool intrucat acestea usuca tenul excesiv
  • aplica tonerul in palme si tapotaza usor fata

 

3. Crema hidratanta usoara – dupa curatare, bariera de protectie a pielii este afectatea, aceasta pierzandu-si din hidratare si suplete. Este important sa refacem acea bariera si sa adaugam hidratare tenului, altfel pielea noastra va incerca sa compenseze lipsa lor prin supra productie de sebum. Un ten gras nu este echivalent cu un ten hidratat. Hidratarea este despre nivelul de apa din piele (nu ulei!), iar lipsa acesteia produce dezechilibre la nivelul tenului. 

Cauta produse cu ingrediente precum: 

    • acid hialuronic, glicerina – pentru a mentine optim nivelul de hidratare
Clinique - Dramatically different moisturizing gel
Clinique – Dramatically different moisturizing gel
The Ordinary - Natural Moisturizing Factors + HA
The Ordinary – Natural Moisturizing Factors + HA
    • niacinamide – ce au rolul de a regla productia de sebum, uniformiza suprafata tenul si diminua aspectul dilatat al porilor
Paulas Choice - Resist Anti Aging Clear Skin Hydrator
Paula’s Choice – Resist Anti Aging Clear Skin Hydrator
    • zinc – ce ajuta la reducerea secretiei de sebum
La Roche-Posay - Effaclar Duo(+)
La Roche-Posay – Effaclar Duo(+)

 

Tips:

  • alege formule oil-free, silicone -free, non-comedogenice pentru a evita blocarea porilor 
  • obtine hidratare cu ajutorul lotiunilor, emulsiilor, cremelor water-based sau gel-based pentru a avea un ten hidratat fara a-l simti gras/uleios

 

4. Protectia solara – indiferent de tipul de ten, SPF-ul este obligatoriu pentru a avea o piele sanatoasa. Razele UV contribuie la uscarea pielii, aparitia ridurilor, hiperpigmentare si au efecte nocive pe termen lung. Cu atat mai mult daca ai semne lasate de acnee, atunci cand pielea este neprotejata de SPF, soarele va contribui si mai mult la supra pigmentarea acestora nedandu-le timp sa se vindece. Anumite SPF-uri pot duce la aparitia cosurilor, insa daca un produs cu SPF nu-ti prieste, nu renunța la folosirea protecției solare, ci cauta un altul. Sunt 2 motive pentru care SPF-ul poate produce aparitia cosurilor : conținutul de substanțe oclusive ce blocheaza porii (protectiile solare minerale ce stau la suprafata pielii), sau filtrele chimice ce intra in piele si pot cauza iritatii.

La Roche-Posay - Anthelios Anti-Imperfections SPF 50
La Roche-Posay – Anthelios Anti-Imperfections SPF 50
Bioderma - Photoderm AKN Mat SPF 30
Bioderma – Photoderm AKN Mat SPF 30

 

Si daca vrei sa fii EXTRA 🙂 , poti include in rutina ta si pasii de mai jos:

Exfolierea – este necesara oricarui tip de ten. Spre deosebire insa de tenul uscat, tenul gras are nevoie de o curatare in profunzime a porilor, de aceea un exfoliant chimic precum BHA-ul poate face minuni cu tenul tau. Acidul salicilic este cel mai popular BHA ce lupta impotriva excesului de sebum, indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, prevenind astfel aparitia cosurilor. Daca ai folosit un cleanser cu acid salicilic, evita tratamentul cu BHA. Te poti orienta in schimb catre un exfoliant AHA. Concentratiile de AHA si BHA pot diferi, incepe cu ceva mai bland pentru a-ti construi toleranta pielii si creste progresiv. Daca optezi pentru un exfoliant fizic (scrub), ai in vedere ca acesta va lucra numai asupra stratului superficial al pielii, nu va patrunde in pori.

Tip: BHA-ul are un potential ridicat de iritatii. Testeaza produsul pe o portiune a pielii inainte de a-l aplica pe fata.

Paula's Choice - Calm 1% BHA Lotion Exfoliant
Paula’s Choice – Calm 1% BHA Lotion Exfoliant

 

Paula's Choice - Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA
Paula’s Choice – Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA

 

Masca faciala – de 2-3 ori pe saptamana poti sa-ti aplici o masca. Sunt o multime de optiuni pentru tenul gras, motiv pentru care le poti alterna in functie de nevoi.

  • Mastile pe baza de argila au proprietatati antiseptice si astringente facand o treaba excelenta in absorbita excesul de sebum. Tenul va avea un aspect mai mat, insa pentru a preveni uscarea excesivă aplica masca ocazional, iar dupa folosire vino cu o emulsie hidratanta usoara.
The Inkey List - Kaolin Clay Mask
The Inkey List – Kaolin Clay Mask

 

L'Oreal - Pure clay detox mask
L’Oreal – Pure clay detox mask
  • Carbunele activ curata porii, indeparteaza celulele moarte de la suprafata tenului, reduce roseata si inflamatia.
Clinique - City block purifying
Clinique – City block purifying

 

GLAMGLOW - Supermud clearing treatment
GLAMGLOW – Supermud clearing treatment

 

 

Retinolul – introdu retinolul in rutina de seara. Retinolul este un ingredient activ puternic ce necesita o introducere treptata, de la cele mai mici concentratii posibile. Retinolul este un derivat al vitaminei A , niveleaza ridurile prin cresterea productiei de colagen, ingroasa straturile profunde ale pielii, diminueaza aspectul proilor, scade productia de sebum si ajuta in general pielea predispusa la acnee.

Tip: Retinol are un potential ridicat de iritatii. Testeaza produsul pe o porțiune a pielii înainte de a-l aplica pe fata.

The Ordinary - Granactive Retinoid 5% in Squalane
The Ordinary – Granactive Retinoid 5% in Squalane

 

The Inkey List - Retinol face serum
The Inkey List – Retinol face serum

 

 

 

Tu ce tip de ten ai? Ce metode folosesti pentru a tine in frau excesul de sebum? Care este produsul tau preferat ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *