Skincare

Laser sau IPL? Ce metodă de epilare definitivă alegem?

Epilarea definitivă a devenit o formă populară și atractivă de îndepărtare a părului nedorit, însă confuzia din rândul consumatoarelor este încă acolo. Ce metodă să folosesc…este sigură pentru mine…oare rezultatele sunt  chiar definitive…? Astăzi vom răspunde la cele mai arzătoare întrebări din sfera aceasta și te vom ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine. Deci…laser sau IPL? Tu ce alegi?

 

Laser vs. IPL – care este diferența?

Ambele variante au ca scop supraîncălzirea foliculului de păr și deteriorarea acestuia. Acestea acționează asupra melaninei din pigmentul firului de păr, care în urma procedurii cade sau își pierde abilitatea de a crește din nou. Atât laserul cât și IPL-ul folosesc energie luminoasă pentru a acționa asupra firului de păr, însă tehnologia de livrarea și tipul acesteia sunt diferite.

  • Laserul folosește energia luminii pe o singură lungime de undă (frecvență), penetrează mai adânc porii, acționează pe o zonă mică de piele, iar efectul este mai intens.
  • Metoda IPL (Intense Pulsed Light) folosește un spectru larg de lumini pe diferite lungimi de undă, astfel încât suprafața de acțiune este mai mare, iar penetrarea fasciculelor luminoase se face la un nivel mai superficial.

 

Perioada tratamentului

Având în vedere că laserul are o suprafață de acțiune mică, vor fi necesare mult mai multe ședințe de epilare definitivă pentru a ne asigura că toată suprafața dorită a fost tratată (imaginează-ți ce ar însemna epilarea cu laser pentru zona picioarelor…). IPL-ul în schimb, având o raza de acțiune mai mare, va necesita un număr mai mic de ședințe. Numărul efectiv de ședințe se stabilește pe baza unui consult personalizat în funcție de  tipul de piele, culoarea părului și dimensiunea zonei tratate. Se mai ia în calcul ciclul de creștere al firului de păr și gradul individual de pilozitate.

Orientativ, sunt necesare cam 8-12 ședințe de IPL (pentru laser vor fi mai multe), iar frecvența acestora va fi inițial lunară, iar mai apoi la un interval de 6-8 săptămâni (în funcție de rapiditatea apariției de foliculi noi de păr).

Longevitatea rezultatelor

Specialiștii susțin că dacă tratamentul este efectuat corespunzător, efectele sunt permanente, însă există și situații în care firele de păr pot reapărea în timp, însă numărul acestora va fi mult mai scăzut, iar aspectul slab pigmentat.

Evaluarea durerii

IPL-ul este mai puțin dureros decât laserul întrucât lumina și căldura sunt împrăștiate pe o suprafață mai mare, făcând ca efectul acestuia să fie mai difuz. Laserul în schimb are o zonă de acțiune foarte concentrată, prin urmare și efectul căldurii este mai intens, iar senzația de arsură mai dureroasă.

Costuri

Prețul variază mult în funcție de salon și locația acestuia, însă ambele metode au prețuri asemănătoare. IPL-ul este totuși ceva mai ieftin și mai popular în saloanele de cosmetică. Costurile unei ședințe variază între 100-700 lei în funcție de suprafața zonei tratate. Ai în vedere însă că la laser vei avea nevoie de mai multe ședințe.

Siguranță

Tehnologia IPL folosește o lumină filtrată ce acționează asupra melaninei din firul de păr (nu din piele!). Puterea luminii folosite de IPL este mai slabă față de ultravioletele emise de lumina soarelui (care au un efect negativ aupra sănătății pielii și pot conduce la diferite afecțiuni), aceasta neavând puterea să deterioreze structura și ADN-ul pielii. Razele ultraviolete se regăsesc pe spectrul luminii la o lungime de unda de sub 400 nm. Aparatele IPL folosesc lumina la lungimi de undă între 600-800 nm, ultrviolete fiind astfel excluse.

Efecte adverse

În cazul folosirii necorespunzătoare sau piele foarte sensibilă, ambele metode pot veni cu o serie de efecte adverse precum:

  • durere locală
  • înroșirea pielii
  • uscăciune, arsuri ușoare
  • inflamații

Contraindicații

Atât IPL-ul cât și laserul acționează eficient și în siguranță atunci când pigmentul pielii este deschis, iar părul închis la culoare. Asta pentru că există un contrast puternic între cele două, iar fascicolul de lumină va acționa doar asupra firului de păr. În caz contrar, IPL-ul ar putea acționa și asupra pielii cauzând arsuri, inflamații, iritații.

Cularea pielii care poate utiliza tehnologia IPL

 

IPL-ul nu poate fi folosit de către femeile însărcinate sau persoanele cu părul blond, gri, alb, roșcat. De asemenea, zonele cu alunițe, tatuaje, bronz sau alte boli de piele trebuiesc evitate.

Acasă sau la salon?

Aparatele comercializate pentru uzul la domiciliu au de obicei o putere mai mică de acțiune, tocmai pentru a reduce riscul vătămării. Cu toate acestea, riscul folosirii necorespunzătoare există. Având în vedere că acasă nu beneficiezi de evaluarea unui expert care să îți determine tipul de păr, piele, ca mai apoi să-ți calibreze aparatul conform nevoile tale, poți avea totuși și suprize neplăcute. La salon ai întradevăr parte de consultul unui specialist, procedura se desfășoară în siguranță, însă și costurile cumulate pot fi foarte mari. Însă atâta timp cât instrucțiunile de folosire la domiciliu sunt urmate cu strictețe, aceasta procedură poate fi realizată în siguranță și cu succes și din confortul casei tale.

Ce alegem?

Acum că am pus în perspectivă ambele variante, decizia de alegere ar trebui să fie mult mai ușoară. Vrei mai puțină durere, un tratament puțin mai ieftin și foarte des întâlnit în saloane și tratamentele pentru acasa? Atunci alege IL-ul. Dacă vrei însă rezultate mai rapide, mai precise și ai o toleranță la durere mai mare, alege laserul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *