Cunoașterea tipului de ten reprezintă primul pas către o îngrijire corectă și eficientă a pielii. Dacă nu te afli printre puținele norocoase ale unui ten normal, atunci pielea ta are nevoie să fie adusă la un echilibru. În prezența unor produse corespunzătoare tenul nostru primește ceea ce îi lipsește, iar rezultatele sunt vizibile. Alfel, oricât de minunată ar fi o cremă, dacă nu este adresată tipului tău de ten, nu doar că nu te va ajuta, ci îți poate înrăutăți și mai mult situația.
Tipul de ten ni se poate schimba de-a lungul vieții, existând o mulțime de factori care influențează acest aspect:
- climatici, în sezonul rece pielea tinde să se usuce mai mult, în vreme ce anotimpul cald vine cu exces de sebum, deshidratare.
- vârsta, în perioada adolescentă tenul este de obicei mai gras, iar o dată cu înaintarea în vârstă acesta devine mai uscat.
- genetica, pe care nu prea poți să o bați. Dacă părinții tăi s-au confruntat cu diferite afecțiuni ale pielii (ex: acnee severă, eczeme, pistrui etc.) șansele ca și tu să moștenești așa ceva sunt destul de mari.
- hormonali, sarcina, menstruația, anticoncepționalele sau menopauza aduc în organism schimbări hormonale ce pot influența aspectul pielii.
- produsele folosite, utilizarea unor produse neadecvate tenului nostru poate cauza modificări în aspectul pielii, accentuând astfel probleme deja existente sau chiar crearea unora noi.
Există 4 tipuri de ten: normal, uscat, gras, mixt. Fiecare dintre acestea poate avea la rândul lui diverse condiții: sensibil, deshidratat, matur etc. Cum poți afla ce tip de ten ai?
1. Testul cu foițele matifiante
- Spală-te pe față cu un gel de curățare blând (sau gelul tău normal)
- Așteaptă 2 ore fără să aplici vreun produs cosmetic sau de machiaj
- După cele 2 ore, așează-te în fața oglinzii și aplică foițele în următoarele zone:
- zona T
- sub ochi
- obraji
Cum interpretezi rezultatele?
- dacă foițele rămân lipite de față și sunt îmbibate cu sebum, ai un ten gras
- dacă foițele cu sebum sunt prezente doar în zona T, atunci ai un ten mixt
- dacă acestea cad de pe față, iar sebumul este aproape inexistent, ai un ten uscat
- dacă regăsești atât zone cu sebum cât și uscate, foițele nu sunt nici suficient de uleioase încât să rămână lipite pe piele, dar nici extrem de uscate încât să cadă, probabil ai un ten normal
*dacă nu ai foițe matifiante, poți folosi un șervețel de față subțire. De obicei cele din comerț au 2-3 straturi, folosește 1 singur strat.
2. Testul oglinzii
Analizează-ți porii și elasticitatea pielii în fața unei oglinzi ce mărește.
- Pori vizibili pe aproximativ toata fața, măriți – ten gras
- Pori mici, aproape inexistenți – ten uscat
- Zona T are porii vizibili, în vreme ce pe obraji nu sesizezi mai nimic – ten mixt
Ciupește-te blând de față și observă cât de repede pielea revine la starea inițială. Un ten gras care este prin natura sa mai hidratat va reveni instant, în vreme ce pielii uscate îi va lua câteva momente să își revină. În plus, la pielea uscată, ciupitura poate face ușoare riduri fine.
Și dacă nici acum nu esti lămurită complet, citește mai jos ce alte caracteristici mai au diversele tipuri de ten. Sigur îți vei dea seama unde te încadrezi:
Ten normal – nivelul de sebum și hidratare sunt în echilibru
- Aspect luminos, textură uniformă
- Nu necesită îngrijire specială
- Zona T poate fi un pic mai uleioasă, însă nimic excesiv
Ten uscat – caracterizat printr-o producție de sebum scăzută
- Pori mici, aproape invizibili
- Pielea este mai predispusă la înroșire, iritații
- Linii fine vizibile
- Severitatea uscăciunii poate varia de la un grad scăzut, până la moderat sau chiar sever
- Piele aspră, poate prezenta mâncărimi, descuamări
- Uscăciunea se intensifică în anotimurile reci
Ten gras – exces de sebum pe toată fața
- Pori vizibili
- Tenul este lucios, îngroșat
- Punctele negre și acneea sunt mai frecvente
- Excesul de sebum este mai intens în sezonul cald
Ten mixt – caracterizat printr-un exces de sebum în zona T și uscăciune (sau piele normală) pe obraji
- Porii sunt mai vizibili, îndeosebi pe nas, frunte și bărbie
- Zona T se îngrașă destul de rapid, în vreme ce obrajii strâng
- Coșurile pot apărea și ele ocazional
În afara tipului de ten, există și o serie de condiții cu care se poate confrunta pielea ta, cele mai uzuale fiind:
Sensibilitate, când tenul este reactiv la diverse substanțe din produsele cosmetice, temperaturi foarte ridicate sau scăzute, ai un ten sensibil. Sensibilitatea poate fi o caracteristică permanentă sau temporară atunci când este declanșată de diverși factori externi/interni. De evitat cosmeticele ce conțin parfum, uleiuri esențiale, agenți puternici de curățare.
Deshidratare, când tenul nu are suficientă apă. Oricât de ciudat ar părea, și un ten gras poate fi deshidratat, îndeosebi dacă sunt folosite produse agresive de curățare sau tratamente antiacneice. Folosirea unui ser cu acid hialuronic poate face minuni în cazul unui ten deshidratat.
Piele îmbătrânită, atunci când producția de colagen scade iar procesul de regenerare celulară încetinește, pielea devine mai subțire, cu tendință de uscare. Apar ridurile, iar pielea are o nevoie mai mare de ingrediente active (retinol, AHA/BHA, vitamina C) și o hidratare mai profundă.
Sunt curioasă, voi ce tip de ten aveți? Care sunt cele mai mari provocări ale voastre când vine vorba de îngrijirea pielii?
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și: