Industria cosmetică este una cel puțin interesantă din punct de vedere legislativ când vine vorba de acele “cuvinte cheie” dispuse pe ambalajele produselor. Termeni precum “Natural”, “Organic” sau “Hipoalergenic” sunt doar câteva dintre etichetele foarte atractive pentru consumatori. Într-o lume a publicității excesive în care brandurile se luptă pentru atenția noastră, iar noi nu avem timp (sau chef) să facem un research adecvat, suntem mai tentați poate să preferăm un produs pe care scrie NATURAL sau TESTAT DERMATOLOGIC. Astăzi vorbim despre o serie de afirmații cosmetice populare și ce înseamnă ele de fapt.
Testat dermatologic
Din păcate acest termen nu este unul foarte reglementat în industrie. Prin urmare cred că se poate abuza foarte ușor de el în ideea creării unei iluzii de siguranță cumpărătorului. Pentru a putea printa acest termen pe ambalaj, companiile trebuie să se asigure că produsele lor ajung spre testare la niște medici dermatologi. Modalitatea de testare nu este însă standardizată, prin urmare testele pot fi foarte subiective sau superficiale.
Nu știm câți medici au testat produsul, pe ce perioadă de timp, cum s-a testat produsul, ce rezultate s-au obținut. Și pentru că nu există niște metrici concrete care să autorizeze sau nu utilizarea afirmației “testat dermatologic”, o companie poate pune această etichetă chiar dacă testele nu au fost satisfăcătoare. Conform legislației, produsul trebuie să fie testat și atât.
Pentru toate tipurile de ten
Această afirmație este una destul de generală putând duce cu gândul la compatibilitatea produsului cu fiecare individ de pe planetă. Având în vedere particularitățile fiecărui tip de ten, nevoile personale și toleranța diferită la anumite ingrediente…mi se pare o afirmație îndrăzneață. Faptul că un produs funcționează și se potrivește unei anumite persoane, nu este o garanție că altcineva nu va avea o reacție alergică sau nu îi va displăcea produsul.
Îngrijirea pielii este foarte personală și să spui că un produs este destinat tuturor, mi se pare nerealist. Se poate face referire însă la faptul că ingredientele utilizate au potențial alergen scăzut (de accea se potrivesc “tuturor tipurilor de ten”), sau că au fost testate pe un număr mare de oameni cu diferite tipuri de piele și majortatea nu au avut reacții adverse. Însă indiferent ce scrie pe ambalaj, cel mai bine ar fi să verifici lista ingredientelor. Site-uri precum skincarisma.com și incidecoder.com te vor ajuta în acest sens.
Produs vegan
Produsele vegane nu conțin ingrediente de origine animală sau derivate ale acestora. A nu se confunda cu produsele netestate pe animale care intră la o altă categorie. Un produs poate fi vegan dar testat pe animale și invers. Cele mai populare ingrediente de origine animală care împiedică un produs să fie vegan sunt:
– miere – folosită în creme, seruri, este un umectant ce reține hidratarea în piele.
– ceara de albine – folosită în balsamurile de buze și anumite creme.
– lanolina – este un emolient găsit de obicei în cremele hidratante și se obține prin prelucrarea lânii de oaie.
– colagen – se găsește de obicei în cremele promovate ca fiind anti-anging. El poate proveni de la vaci, pește. Specialiștii sunt însă sceptici cu privire la eficiența acest ingredient susținând că moleculele de colagen sunt prea mari pentru a putea fi absorbite de piele și a obține rezultate vizibile.
– proteina din mătase – folosită îndeosebi în produsele destinate îngrijirii părului
– carmin – pigment roșu obținut prin zdrobirea anumitor rase de gândaci. Se folosește de obicei în fardurile de obraz/ochi sau rujuri.
– squalane – acest ingredient poate fi extras fie din plante (măsline, orez) sau din ficat de rechin. Din cauza considerentelor de etică evidente, companiile s-au reorientat astăzi către aqualane-ul vegetal, cel extras din plante. Prin urmare majoritatea produselor de la raft conțin acum acest tip de ingredient vegetal.
Produs netestat pe animale
Pentru a fi “cruelty free” , ingredientele sau produsul în sine nu trebuie să fi fost testate pe animale. Însă cum menționam și mai sus, un produs “cruelty free” nu este neapărat și vegan, el poate conține ingrediente de origine animală (ex: miere, lanolină, colagen etc.).
Produs organic
Un produs poate fi catalogat drept organic dacă are în compoziția sa un anumit procentaj de ingrediente provenite din culturi asupra cărora nu s-a intervenit cu îngrășăminte artificiale, pesticide, chimicale sau antibiotice. Legislațiile sunt diferite de la regiune la regiune a lumii (Asia, America, Europa, Australie), prin urmare acest procentaj poate fi mai mic sau mai mare (20%, 50%…80% etc.). Este un termen care prinde foarte bine la public, lumea asociindu-l cu “mai bun”, “mai sigur”. Din păcate faptul că un produs este organic nu îți garantează nimic. Cei de la FDA menționează clar faptul că produsele organice nu sunt neapărat mai sigure față de cele alcătuite din ingrediente sintetice. Sursa unui ingredient nu garantează siguranța sa.
Produs certificat organic
Pentru ca un produs să fie “certificat organic” este nevoie să îndeplinească un set de reguli mai stricte față de cel doar “organic”. Produsul nu trebuie să conțină organisme modificate genetic, parabeni, parfum, ingrediente provenite din culturi pe care s-au folosit îngrășăminte, chimicale, pesticide etc. Trebuie de asemenea să susțină cosumul responsabil de resurse, să aibă ambalaje biodegradabile/reciclabile, iar procedurile prin care se obține produsul nu trebuie să afecteze mediul înconjurător. Cel puțin 95% din ingredientele pe bază de plante trebuie să fie organice și minim 10% din totalul ingredientelor ce formează produsul trebuie sa fie la rândul lor organice.
Produs natural
Orice ingredient de origine animală, extras din plante sau mineral poate fi considerat “natural”. Și pentru că nici acest termen nu este suficient de reglementat în industria cosmetică, nu este de mirare cum brandurile îl folosesc cu ușurință. Dacă produsul conține o serie de ingrediente “naturale” însă și o altă serie de ingrediente sintetice precum coloranți, parfum etc, poate fi totuși marketat ca “natural”. Cel mai indicat ar fi să te orientezi după lista efectivă de ingrediente și mai puțin după ce scrie pe ambalaj.
Hipoalergenic
Un alt termen cu o reglemenare deficitară în spate este “hipoalergenic“. Prin definiția sa, dacă un produs este “hipoalergenic” are mai puține șanse de a produce alergii. Însă asta nu te ferește neapărat de neplăceri. Cum este aproape imposibil să fii 100% că un ingredient anume nu va cauza reacții alergice, companiile folosesc acest termen pentru a semnaliza că produsul conține de fapt mai puține ingrediente cu un potențial alergen mare. Dacă ai un ten sensibil, evită totuși produse ce conțin ingrediente precum parfum, uleiuri esențiale, conservanți, alcool denaturat etc.
Personal sper ca în viitorul apropiat industria cosmetică să standardizeze acești termeni. Va fi mai ușor pentru consumatori să înteleagă exact ce cumpără, iar companiile vor fi mai responsabile cu ce aleg să scrie pe ambalaj. Însă până când vom ajunge acolo, este important ca noi, consumatorii, să ne educăm și să fim un pic mai informați atunci când mergem la cumpărături.
Sunt curioasă voi ce părere aveți despre acești termeni? Vă ghidați după ei când alegeți un produs cosmetic? Ce alte afirmații cosmetice vă mai vin în minte?
2 Comments
Adela T.
Bună Ana,
Sinceră să fiu, întotdeauna am fost atentă la ce aplic pe piele dar în ultima vreme, de când am contul pe Instagram, nu mai sunt. Am intrat în acest joc și am mustrări de conștiință de fiecare dată. Produsele cosmetice sunt prea multe ca să poată fi testate de specialiști înainte de a ajunge pe rafturi. De ceva vreme mă tot gândesc să scriu un post de “Awareness” pe Instagram…
Acum că sunt abonată la blogul tău, vom discuta mai des, in română ☺️
O zi frumoasă!
Adela
Ana
Buna Adela,
Ma bucur sa te vad si aici! Ar fi super util acel post de “Awareness” de care zici pe Instagram! Si eu incerc multe produse, insa pe cat posibil las o perioada intre ele ca altfel nu mai inteleg nimic… Iti astept cu drag postarea 🙂 !
Pupici :*