Dacă acum 5-10 ani evaluam un produs cosmetic după ambalaj sau cât de frumos miroase, astăzi lucrurile au devenit mai complicate. Peste tot auzi de ingrediente nocive care mai decare amenințătoare de viață și destin (glumesc evident ). În era internetului, pe cât de facil este accesul la informație, pe atât de greu este să alegi ce este corect și obiectiv. Astăzi vom vorbi despre 3 dintre cele mai controversate ingrediente de skincare, ce sunt, la ce ajută (sau nu) și dacă ținem cont de ele (sau nu).
Parabenii
Parabenii sunt conservanți folosiți în produsele cosmetice ce au rolul de a menține formula intactă și de a proteja împotriva dezvoltării bacteriilor. Prin expunerea la aer și lumină, produsele pot dezvolta bacterii, ciuperci și alte microorganisme dăunătoare nouă. Controversele în jurul acestui ingredient încep în anul 2004 când un studiu a descoperit parabeni într-o serie de tumori la sân.
Cu toate că experții în domeniu contestă metodologia folosită și superficialitatea studiului (de exemplu studiul nu a analizat și un țesut sănătos să vadă dacă acesta conține parabeni, sau studiul nu a demonstrat o cauzalitate directă între folosirea parabenilor din cosmetice și prezența acestora în acele tumori), concluziile studiului au ajuns totuși virale. Astăzi companiile de cosmetice activează sub presiunea de a livra produse “parabens free”, întucât acestea sunt foarte cerute de publicul larg. Cu toate că există studii mai noi ce atestă faptul că utilizarea parabenilor în cosmetice este sigură, aceste idei au rămas înrădăcinate în mintea noastră. Companiilor le este mai ușor să găsească alternative de înlocuire a parabenilor, în detrimentul convingerii publicului de siguranța utilizării acestora.
În același timp, ingredientele alternativele la parabeni sunt folosite de un timp relativ scurt, ceea ce ne împiedică să afirmăm că acestea nu ar avea un impact negativ asupra organismului nostru pe termen lung. Să nu uităm totuși că produsele cosmetice se supun unor legislații de sănătate și sunt controlate de entități speciale asfel încât utilizarea acestora să fie sigură pentru consumatori. La cealaltă extremă avem nefolosirea conservanților în cosmetice ce poate atrage după sine degradarea produsului, alterarea formulei și chiar dezvoltarea de bacterii sau ciperci.
Ce putem face? – evităm parabenii dacă asta ne face pe noi să ne simțim mai în siguranță. Altfel, eu propun să ne focusăm pe ingredientele active din produs (ex: retinol, vitamina c) să ne asigurăm că acestea sunt cât mai sus în lista de ingrediente și să lasă conservanții să-și facă treaba lor.
Alcoolul
Deși există tendința de a evita un produs cosmetic dacă acesta conține alcool, trebuie știut faptul că există 2 tipuri de alcool. Iar majoritatea oamenilor din păcate pun în aceasi oală ambele variante. Avem însă “alcool bun” și “alcool rău”. Alcoolul bun (sau alcoolul gras) are proprietăți hidratante, este non-iritant, emolient și ajută la obținerea unei texturi mai bogate a produsului. Alcoolul rău de cealaltă parte poate usca excesiv tenul, afecta bariera protectoare a tenului și pe termen lung să aducă sensibilități acestuia. El poate oferi în schimb beneficii imediate de matifiere, are rol antiseptic și face ca produsul să aibe o textură lejeră și ușor de absorbit în ten.
Alcool bun (fatty alcohols)
- Cetyl Alcohol
- Stearyl Alcohol
- Lauryl Alcohol
- Butylene glycol
- Glycol
Alcool rau
- Alcohol Denat
- Ethanol
- Ethanol Alcohol
- Denatured Alcohol
- Methanol
- Benzyl Alcohol
- Isopropyl Alcohol
- SD Alcohol
Ce putem face? – acordăm o atenție mai mare tipului de alcool din produs și învățăm să facem diferența între ele.
Parfum(Fragrance)
Este utilizat în produsele cosmetice pentru a oferi acestora un miros plăcut. Chiar dacă folosirea lor nu aduce beneficii de skincare, ci dimpotrivă poate cauza iritații sau alergii unui ten sensibil, există cerere pentru astfel de produse. Din păcate acest ingredient nu este singular, sub această denumire “Parfum(Frangrance)” pot sta zeci sau chiar sute de compuși chimici. Companiile nu sunt obligate să dezvăluie lista componentelor din spatele acestei “etichete”, majoritatea susținând că acolo stau de fapt ingredientele secrete care fac produsul de la raft să fie unic și de nereplicat. Pe de altă parte, parfumul poate fi adăugat în compoziția formulei pentru a acoperi mirosul produsului care poate fi destul de neplăcut ca urmare a mixării anumitor ingrediente. Un parfum discret și bine ales elevează un produs cosmetic făcându-l extrem de atrăgător pentru public. Acesta poate îmbunătății experiența consumatorului și pe asta cred că mizează și companiile.
Ce putem face? – dacă avem un ten sensibil, evităm produsele cu parfum. Altfel, ramâne la latitudiea noastră cât de mult ne dorim ca produsul de skincare să ne ofere pe lângă beneficii pentru piele și o experiență olfactivă plăcută.
Sunt curioasă voi ce părere aveți despre aceste ingrediente? Analizați lista de ingrediente a produselor și verificați prezența acestora? Folosiți produse care le conțin sau nu?
Referințe
PARABENI
- InciDecoder Parabens explained
- Concentrations of parabens in human breast tumours
- Are the Parabens in Skin Care Products Really Bad For You?
- WHAT’S THE DEAL WITH PARABENS IN COSMETICS?
- SHOULD YOU BE AVOIDING PARABENS? THE SCIENCE
ALCOOL
Parfum(Fragrance)