Excesul de sebum este o problema des intalnita la persoanele cu tenul gras sau mixt si de mult ori ne pune in dificultate atunci cand incercam sa avem un machiaj de durata sau pur si simplu sa treaca ziua fara a avea acel luciu inestetic. Acesta apare cand glandele sebacee din piele produc prea mult ulei. Prezenta lui nu este ceva rau, acesta avand rol protector si de hidratare a pielii. Ceea ce urmarim noi nu este indepartarea acestuia, ci reglarea sa.
Metodele prin care oamenii aleg sa trateze aceasta problema se aseamana cu cele pentru slabit. Fie prin infometare, cu rezultate rapide pe termen scurt, fie adoptand un stil de viața sanatos cu rezultate obtinute in timp, dar de durata. Metoda infometarii s-ar traduce prin folosirea alcoolului denaturat, lotiuni matifiante, exfoliere agresiva, solutii astringente, curatarea in exces. Nu rezolvi insa problema de fond, iar la intreruperea folosirii produselor, te vei intoarce in acelasi punct, poate chiar mai rau. Obiectivul nostru este reglarea productiei de sebum, care se face in timp si cu niste obiceiuri corecte.
Care sunt cele 7 metode ?
1. Curatarea blanda. Produsele de curatare contin surfactanti (agenti de curatare care dizolva uleiul si elimina impuritatile). Utilizarea lor excesiva duce la compromiterea barierei protectoare a tenului si la indepartarea uleiurilor naturale din piele. Astfel, cu cat speli mai mult, pielea devine mai uscata, producand si mai mult sebum. Daca folosesti un produs de curatare care iti lasa senzatia ca pielea “scartaie” sau te strange…NU il mai folosi. Orienteaza-te dupa produse pe baza de gel, nu spuma si care nu contine SLS (Sodium Laureth Sulfate). Pont: Clateste intotdeauna apa micelara de pe ten! Aceasta contine surfactanti (mai blanzi ce-i drept, insa tot exista), care lasati pe piele nu fac altceva decat sa dizolve uleiul de pe ten, pielea devenind in timp din ce in ce mai uscata si mai afectata.
2. Hidratarea corespunzatoare. Sebumul are rolul de a veni in sprijinul hidratarii naturale a pielii. Daca hidratarea lipseste, sebumul va compensa lipsa acesteia prin producerea sa si mai intensa. De aceea utilizarea produselor agresive ce iti usuca tenul este doar o soluție de moment. Iti vei simți tenul mai puțin uleios, insa acesta va incepe sa produca si mai mult ulei. Nivelul de sebum poate fi reglat atunci cand exista un echilibru corespunzator intre continutul de apa (obtinut prin hidratare) si ulei din piele. In timp, tenul va deveni din ce in ce mai putin uleios. Foloseste asadar creme de fata hidratante destinate tenului mixt/gras.
3. Include in rutina ta produse cu ingrediente specifice. Acidul salicilic de exemplu este un exfoliant chimic de tip BHA (Beta Hydroxy Acid) ce are capacitatea de a penetra porii in profunzime curatandu-i de excesul de sebum, impuritati si praf. Este un ingredient solubil in ulei, de aceea utilizarea sa in cazul unui ten uleios este extrem de benefica. Niacinamidele reprezinta o forma a vitaminei B3 cu intense proprietati anti-inflamatorii. Acest ingredient lupta impotriva acneei, reduce excesul de sebum, aspectul porilor dilatati, mentinand in acelasi timp bariera protectoare a pielii. Cand tenul are o bariera protectoare puternica, acesta nu mai pierde umezeala, hidratarea ramane in interior, prin urmare tenul nu va mai simti nevoia de a compensa lipsa acesteia prin producerea de sebum.
4. Utilizarea foitelor matifiante. Evita sa-ti speli tenul pe parcursul zilei daca observi ca acesta se ingrasa excesiv. Foloseste in schimb foite absorbate de ulei cu ajutorul carora indepartezi excesul de sebum, fara a fi insa agresiva cu tenul. De asemenea, foloseste cantitati moderate de pudra matifanta. Folosita in exces, pudra iti va bloca porii, tenul va capata acel aspect “cakey”, acest lucru contribuind la formarea punctelor negre si a cosurilor.
5. Evita apa fierbinte. Temperatura ridicata a pielii duce la cresterea productiei de sebum. Sub influenta caldurii porii tind sa se dilate, prin urmare sebumul isi va face loc la suprafata mult mai rapid si in cantitati mai mari (de accea vara tenul tinde sa secrete mai mult sebum). Foloseste in schimb apa calduta. Mai poti de asemenea opta pentru o masca faciala racoritoare, lasata in prealabil la frigider. Evita insa mastile ce iti promit senzatie de racorire pe piele, pentru ca de cele mai multe ori aceasta senzatie vine din utilizarea unor ingrediente cu potential iritant.
6. Nu te feri sa incluzi in rutina ta un ulei. Tenul mixt/gras este deficitar in acid linoleic (acizi grași). Acesti acizi permit sebumului sa fie mai fluid, mai subtire. Lipsa acestora determina sebumul sa fie vascos, sa astupe porii. Foloseste ocazional un ulei bogat in acid linoleic si scazut in acid oleic, cum ar fi: uleiul de macese (rosehip oil), jojoba, struguri. Vei vedea cum in timp productia de sebum se va diminua.
7. Stilul de viata. Oricat de mult ne-am chinui insa la exterior sa rezolvam problema, o importanta deosebita o are si stilul nostru de viata. Astfel, o dieta neechilibrata, stresul, lipsa somnului ne pot influenta negativ aspectul tenului. Consuma alimente bogate in omega 3 (peste, brocolli, mazare, avocado, banane, afine etc.) si redu consumul de lactate, zahar, grasimi. Nu numai ca te vei simti mai bine fizic, insa si tenul tau va incepe sa arate mai bine.
Voi cum tineti la distanta excesul de sebum? Ce metode au functiont cel mai bine?