Pentru că este mai important să cunoștem care sunt ingredientele benefice tipului nostru de ten ca să nu ne ghidăm doar după brand sau ce scrie pe ambalaj, astăzi vom vorbi despre cele mai eficiente ingrediente în cazul unui ten gras cu tendință acneică.
Tenul gras este caracterizat printr-o producție excesivă de sebum. Fie că este o cauză genetică sau experimentezi asta sezonier, fie că ești într-o perioadă mai stresantă sau te afli sub o medicație anume, cauzele tenului gras sunt multiple. De cele mai multe ori, producerea excesivă de sebum vine la pachet și cu apariția coșurilor. Un ten încărcat de sebum atrage praful și impuritățile mai rapid, porii sunt mai proeminenți și mai congestionați. Există însă ingrediente cosmetice care te pot ajuta să ții în frâu excesul de sebum și să previi apariția coșurilor.
Clay (argilă) – cele mai populare produse cu acest ingredient sunt măștile de față care ajută la absorbția excesului de sebum. Pentru că au tendința de a usca excesiv, unele produse conțin chiar și ingrediente hidratante. Acestea te vor ajuta să îți simți pielea confortabilă după îndepărtarea produsului. Cele mai populare tipuri de argilă sunt Kaolin și Bentonite. Kaolinul oferă un grad de absorbție mic-mediu, iar Bentonite un grad ridicat.
Carbunele – acționează ca un burete atrăgând sebumul și impuritățile de pe ten. Daca pielea are și tendințe acneice, cărbunele te poate ajuta atât în controlul excesului de sebum cât și a îndepărtării reziduurilor (praf, impurități). Acestea duc la congestionarea porilor, lucru ce favorizează apariția coșurilor și a punctelor negre.
Acidul hialuronic – Atunci când avem un ten gras tindem să folosim produse de curățare sau exfoliere prea agresive care pot duce la uscarea superficială și deshidratarea pielii. Pentru a te asigura că tenul este hidratat corespunzător, include în rutina ta un ser cu acid hialuronic. Când pielea nu este suficient hidratată, aceasta va compensa lipsa apei cu o supra producție de sebum, adică fix ce încercăm să evităm în cazul unui ten gras.
Acidul salicilic – este un exfoliant chimic din categoria BHA (Beta Hydroxy Acids) solubil în ulei. Acest lucru îi permite să penetreze porii în profunzime, să elimine excesul de sebum și impurități. Exfoliează tenul, are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, fiind un ingredient minune pentru tenurile grase cu tendințe acneice. În funcție de concentrația sa, poate fi folosit atât ca tratament pe toata fața sau local pe zonele cu probleme.
Retinol – pe lângă proprietățile anti-aging, retinolul are și capacitatea de a scădea producția de sebum. Promovează producția de colagen și elastină dând astfel pielii un aspect mai ferm, mai “plin”. O astfel de piele va avea porii mai mici, aceștia producând și mai puțin sebum. Prin urmare riscul asociat de apariție al coșurilor va scădea și el. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funționează retinolul, aruncă o privire și pe acest articol.
Benzoyl peroxide – este un ingredient folosit în cosmeticele destinate tratării acneei. Acesta distruge bacteria ce provoacă acneea împiedicând astfel formarea de noi coșuri și tratarea celor existente. Se găsește în produse cu diferite concentrații, recomandarea dermatologilor fiind să se înceapă întotdeauna cu o concentrație mai scăzută. Se potrivește cel mai bine în tratarea acneei inflamatoare, nu pentru puncte negre sau albe.
Tea tree – cu proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, extractul de arbore de ceai ajută la reglarea producției de sebum și tratarea coșurilor. Calmează roșeața și ajută la o estompare mai rapidă a urmelor lăsate de acnee. Fiind un ulei esențial, acesta nu se folosește niciodată în formă pură pe ten, ci diluat în apă sau un ulei vegetal.
Niacinamide – studii clinice au arătat faptul că acest ingredient poate diminua producția de sebum, aspecul porilor și întări bariera protectoare a pielii. Are și proprietăți antiinflamatoare ce ajută la calmarea și vindecarea mai rapidă a zonelor afectate de acnee.
Lăsați-mi în comentarii voi cum vă alegeți produsele cosmetice? Vă uitați la ingrediente sau doar la ce este promovat pe eticheta din față?
Dacă aveți un ten gras și vreți să aflați mai multe despre cum trebuie îngrijit sau ce produse puteți folosi, vă recomand și articolele de mai jos:
- Îngrijirea tenului gras cu produse sub 89 lei
- Top 5 produse The Ordinary pentru tenul gras
- Tot ce trebuie sa stii despre tenul gras
4 Comments
Loredana
Sunt posesoarea unui ten mixt si am incercat cred ca toate ingredientele mentionate de tine, cu succes. Desi cand eram adolescenta imi placea sa folosesc masti de argila, am descoperit in urma cu ceva timp o masca super misto de la L oreal, care m-a ajutat cu micii monstruleti.
Ana
Daaaa, o stiu! Tot tu mi-ai adus aminte de ea pe Instagram si am folosit-o. E tare faina :)!
Cristina Drambu
Nu citesc lista de ingrediente din cauza faptului ca nu cunosc acele denumiri. Insa,am inceput sa imi dezvolt un obicei de a face un research pe internet despre ce produs tintesc sa il cumpar,lucrul acesta ajuta de fiecare data.
Ana
Conteaza mult acel research pe care il faci. Este important sa vedem si experientele altor persoane cu produsele pe care intentionam sa ni le achizitionam.