Skincare

Tot ce trebuie să știi despre protecția solară

Protecția solară este un subiect larg dezbătut, iar în ultimii ani a luat o amploare fabuloasă punându-se din ce în ce mai mult accent pe importanța folosirii acesteia. Soarele este principalul factor al îmbătrânirii premature a pielii, iar protecția solară nu doar îți apără pielea de arsuri sau pete, ci și de viitoarele riduri, piele uscată, ternă, lipsită de elasticitate. Este cel mai eficient produs anti-aging!

Dichisitele mele, având în vedere că bronzul extrem nu mai este de mult în trend, iar pilula tinereții veșnice nu s-a inventat încă, vă propun să citiți articolul de mai jos în care am încercat să sintetizez informațiile cheie din jurul acestui subiect. Concluziile rămân la voi 🙂 .

 

Ce sunt razele UVA și UVB

Razele UVB actionează asupra stratului superficial al pielii. Ele sunt responsabile pentru arsurile solare și tot ele amplifică aspectul petelor pigmentare și al pistruilor. Efectele lor se vad și se simt destul de rapid și afectează cel mai tare pielea în anotimpul călduros.

Razele UVA pătrund în adâncul pielii și au capacitatea de a schimba structura celulor accelerând astfel  îmbătrânira tenului. Efectele nocive nu se văd imediat, ci în timp: riduri, pete pigmentare, elasticitate pierdută, afecțiuni ale pielii. Razele UVA pătrund din păcate și prin geamurile locuințelor sau al mașinilor, asta făcându-te expusă la ele indiferent că stai acasă, la birou sau în mașină.

 

Cum funcționează protecția solară

Ca să înțelegem cum funcționează protecția solară este necesar să vedem care sunt tipurile de protecție solară:

Protecție solara chimică – produsul conține ingrediente sintetice special concepute în laborator în vederea protejării pielii de efectele nocive ale soarelui. Aceste ingrediente absorb razele ultraviolete și apoi le transformă în căldură eliberându-le astfel de la suprafața pielii. Formulele sunt de obicei mai lejere, usor de întins, reaplicat și sunt mai compatibile cu machiajul. Spre deosebire de protecția solară fizică, cea chimică are nevoie de un timp de acțiune înainte de a te proteja (15-20 min) și poate fi uneori mai iritantă, îndeosebi pe un ten sensibil. Printre cele mai populare ingrediente regăsim: avobenzone, octocrylene, oxybenzone, octisalate.

Protecție solara fizică – conține agenți naturali precum dioxid de zinc si de titaniu. Produsul ramâne majoritar la suprafața pielii (de aici și pelicula aceea albicioasă caracteristică acestor componente naturale) și protejează prin reflectarea razelor solare (studii recente arata însă că și această protecție ar absorbi o parte din razele solare și le-ar elibera prin căldură). Crema acționează imediat ce a fost aplicată și are un potențial iritant mai scăzut. Este însă mai vizibilă pe ten, mai “greoaie” și nu facilitează o aplicare prea frumoasă a machiajului. Merge perfect însă dacă intenționezi să mergi la plajă sau să desfăsori activități în aer liber.

 

Indicele UV și tipul de piele

Indicele UV estimează cantitatea de raze ultraviolete care ajung pe pământ pe parcursul unei zilei. Îl găsim menționat pe toate site-urile ce furnizează vremea sau în diverse aplicații pe telefon. Acesta variază între 1 și 11 (uneori și mai mult), unde 1 este cea mai mică valoare cu cele mai scazute riscuri de expunere solară. Indicele UV poate varia pe parcursul unei zile, valorile sale maxime regăsindu-se în jurul orelor prânzului.

Pentru a-ți afla tipul de piele raportat la reacția sa în fața razelor solare, cea mai populară și acceptată măsurătoare este considerată a fi scala Fizpatrick. Spre exemplu, daca ai pielea albă sau foarte deschisă și te bronzezi greu spre deloc, teoretic poți să stai la soare între 5-10 minute fără să te arzi. Aceasă scală este însă orientativă, motiv pentru care este mai sigur este să porți SPF indiferent de tipul de piele.

 

Ce reprezintă SPF-ul

Pe majoritatea produselor de la raft găsim denumirea de SPF, ce reprezintă un acronim pentru Sun Protection Factor. Acesta este un indicator ce măsoară timpul pe care poți să îl stai sub soare, protejat fiind de arsurile cauzate de razele UVB. Există produse cu factor de protecție de la cele mai mici valori (5-10) până la valori foarte mari (100, poate chiar 100+). Este însă oare mai eficientă o cremă cu factor de protecție 50 față de una cu 30? Haideți sa vedem care este procentul radiațiilor UVB blocate de SPF :

  • SPF 15 ~ 93%
  • SPF 30 ~ 97%
  • SPF 50 ~ 98%
  • SPF 100 ~ 99%

Concluzia – Da este, însă beneficiul marginal al unei cremei cu 50 față de o cremă cu factor 30, este unul extrem de mic. Nu te poți proteja total, ideea este de a limita cantitatea de ultraviolete pe care pielea ta le absoarbe. Așa că dată viitoare nu te mai stresa ca ai plecat la mare cu factorul de protecție 30 în loc de 50, situația nu este atat de dramatică până la urmă 🙂 .

SPF-ul protejează împotriva razelor UVB. Nu toate cremele însă oferă și protecție UVA. Cele care o fac însă au inscripționat simbolul PA+ (sau PA++, PA+++, PA++++). Acest simbol a fost inventat în Japonia și reprezintă nivelul de protecția UVA pe care crema ți-l oferă. Cu cât mai multe “+”-uri există, cu atât mai mare este protecția. Produsele pe care este menționat “broad spectrum” protejează atat de razele UVB cât și de UVA.

 

Cât timp ne protejează SPF-ul

Poți să folosești formula de mai jos și vei afla foarte rapid:

Nr.de minute pe care le poți sta la soare fără să te arzi (vezi scala Fizpatrick) * factorul SPF = timpul maxim de expunere solară protejată
ex: 10 min (piele deschisa) * SPF 30 = 300 min (5 ore)

În funcție însă de activitățile noastre sau de climat (înnot, transpirație, vânt), protecția solară va trebui reaplicată.

 

Cât SPF ai nevoie să aplici

Pentru a beneficia de protecția menționată pe ambalaj ai nevoie de o cantitate de aproximativ 1,25 grame pentru față. Asta înseamnă cam 1/4 de linguriță. Pentru a acoperi corpul în totalitate ai avea nevoie cam de 1 pahar de shot cu produs.

 

Protecția solară din produsele cosmetice

Știu că este drăguț și cumva reconfortant când vezi un fond de ten sau o pudră pe care scrie SPF 30. Însă nu ar trebui să te bazezi pe aceasta protecție când vine vorba de a te expune razelor solare. Imaginează-ti numai cât fond de ten ar însemna să pui pe față! Găsește-ți SPF-ul preferat și aplica-l zilnic, îndiferent ce scrie pe produsele tale de make-up.

 

Recomandări produse

Altruist Dermatologist Sunscreen SPF 30
Altruist Dermatologist Sunscreen SPF 30, 100 ml – 25 lei

 

Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense SPF 50, PA +++
Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense SPF 50, PA +++, 50 ml – 69 lei
Bioderma Photoderm AKN Mat SPF 30
Bioderma Photoderm AKN Mat SPF 30, 40 ml – 41 lei
Bioderma Photoderm Mineral SPF 50
Bioderma Photoderm Mineral SPF 50, 100 g – 52 lei

2 Comments

  • Loredana

    Utile aceste articole! Si eu am povestit in multe articole pe blog despre acest subiect.
    Am descoperit cateva produse super bune pentru mine, iar unul din ele este Frezyderm, care e in top!

    • Ana

      Nu am auzit de el, însă mă uit! Nu găsești foarte des un SPF ce îți îndeplinește toate criteriile. Însă măcar o mare parte din ele ar fi drăguț 🙈.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *