Skincare

Ce uleiuri folosim în funcție de tipul de ten

Deși uleiurile faciale ar putea pune pe fugă anumite persoane (în special pe cele cu tenul gras), acestea pot aduce însă beneficii multiple pielii. Fie că îți dorești mai multă hidratare, un boost de luminozitate sau un ajutor suplimentar în tratarea acneei, există un ulei adecvat pentru fiecare. Astăzi vorbim despre cum alegem un ulei în funcție de tipul de ten, care sunt cele mai potrivite pentru noi și ce beneficii au acestea.

 

În primul rând trebuie știut faptul că există mai multe tipuri de ulei ce se pot găsi în produsele cosmetice sau de sine stătătoare.

Uleiuri vegetale – extrase din semințele sau fructele plantelor, bogate în antioxidanți, grăsimi vegetale și vitamine. Hrănesc pielea și contribuie la întărirea barierei protectoare a acesteia.

Uleiuri minerale – foarte populare în produsele cosmetice, sunt folosite pentru a da cremelor o textură emolientă și bogată. Sunt oclusive, adică rămân la suprafața pielii sigilând produsul în interior. Sunt foarte ieftine și ușor de produs, de accea le vei găsi în majoritatea cosmeticelor.

Uleiuri esențiale – sunt folosite îndeosebi pentru efectele lor aromatice, însă au un potențial iritant foarte mare. Fotosensibilizează pielea ceea ce poate duce la afecțiuni ale acesteia dacă sunt folosite înaintea expunerii la soare.

 

Ten gras cu tendință acneică

Acest tip de ten este caracterizat printr-o producție excesivă de sebum. Sebumul are o consistență vâscoasă ce favorizează apariția punctelor negre și înfundarea porilor.  Tenul gras este deficitar in acid linoleic. Acești acizi permit sebumului sa fie mai fluid și mai subtire echilibrând astfel consistența acestuia. Uleiurile ce conțin acid linoleic au o consistență mai lejeră și se absorb rapid în piele.

  • Ulei din semințe de struguri (grapeseed oil) – calmează inflamația, are proprietăți antibacteriene și luptă împotriva acneei. Conține antioxidanți și ajută la îmbunătățirea texturii pielii.
  • Ulei de caise (apricot oil) – are o consistență foare lejeră și este bogat în vitamina E. Se absoarbe rapid în piele și îi oferă acesteia luminozitate, suplețe și catifelare.
  • Ulei de primula (evening primrose oil) – bogat în vitamina C, E, are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Îmbunătățește elasticitatea tenului, uniformizează textura acestuia și întărește bariera protectoare a pielii.

  • Ulei de măceșe (rosehip oil) – bogat în antioxidanți, vitamina C, A, lupă împotriva efectelor nocive ale soarelui. Are efecte antiinflamatoare și ajută în tratarea petelor pigmentare.
  • Ulei de cânepă (hemp oil) – are proprietăți antiinflamatoare, calmante și reduce roșeața cauzată de acnee. Lasă pielea catifelată și se absoarbe rapid în piele.
  • Ulei din arbore de ceai – are proprietăți antibacteriene cu efecte în tratarea și vindecarea coșurilor. Fiind un ulei esențial, nu se folosește niciodată în formă pură direct pe ten, ci diluat.

 

Ten uscat, deshidratat

Tenul uscat este predispus la apariția timpurie a ridurilor, are un aspect mai fragil, subțire și uneori aspru. De cele mai multe ori este și deshidratat, iar sebumul aproape inexistent. Acest tip de ten are nevoie de o un ulei bogat, cu o consistență mai densă și un conținut ridicat de acid oleic. Acesta poate oferi o hrănire intensă pielii, este oclusiv reușind să mențină hidratarea în piele.

  • Ulei de camelie (camellia oil) – foarte hrănitor, bogat în antioxidanți și vitaminele A, B. În trecut era folosit de gheisele japoneze pentru îndepărtarea machiajului și îngrijirea pielii. Îmbunătățește elasticitatea acesteia și are efecte anti-aging.
  • Ulei de șofran (safflower oil) – intens hidratant, emolient, ajută la întărirea barierei protectoate a pielii. Pierderea apei din ten va fi diminuată, pielea rămânând elastică și mai fermă.
  • Uleiul de masline (olive oil) – foarte hrănitor, extrem de potrivit pentru un ten uscat, ce nu are probleme cu acneea (întrucât este comedogenic). Are proprietăți antioxidante și conține numeroase vitamine: A, D, E, K.
  • Ulei de migdale dulci (sweet almond oil) – efect antiinflamator și emolient. Conține Zinc, vitaminele A, E, oferind pielii un aspect sănătos, hidratat și luminos.

  • Ulei de avocado (avocado oil) – bogat în vitamine, antioxidanți și acizi grași. Spre deosebire de alte uleiuri bogate in acid oleic, acesta penetrează destul de bine straturile pielii oferind nutriție și hidratare atât la suprafața acesteia cât și în straturile mai profunde.

 

Sunt însă și uleiuri care pot fi folosite indiferent de tipul de ten

Uleiul de marula (marula oil) – deși este un ulei bogat în acid oleic, are o textură foarte ușoară și lejeră, se absoarbe rapid în piele și poate fi folosit chiar și de un ten mai gras. Oferă pielii hidratare, calmare și luminozitate.

Ulei de jojoba (jojoba oil) – are o compoziție foarte similară cu a sebumului pielii, are proprietăți antioxidante și de hidratare. Este noncomedogenic, hipoalergenic și ajută în reglarea excesului de sebum .

Squalane – poate fi folosit de toate tipurile de ten,  nu este comedogenic, este foarte asemănător sebumului natural de aceea este foarte compatibil cu pielea noastră. Se absoarbe rapid în piele, oferă hidratare, iar pielea devine mai elastică și mai catifelată.

 

Voi folosiți uleiuri faciale? Ce tip de ten aveți și care este uleiul vostru preferat? Lăsați-mi în comentarii, mi-ar plăcea să aud părerea voastră.

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *