Ingrediente. Ingrediente. Ingrediente. Toată lumea vorbește despre importanța lor, iar tentația de a le folosi pe toate este mare. Eu vă propun însă să optați pentru o serie de combinații eficiente, care se completează armonios și lucrează in favoarea pielii voastre. Haideți să le folosim inteligent și să avem un ten frumos ☺️!
SPF + Antioxidanți
Protecția solară reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbătrânirii pielii. Aproximativ 90% din aspectul îmbătrânit și deteriorat al pielii este cauzat de razele UV. Acestea din urmă duc la formarea radicalilor liberi ce afectează structura celulară a pielii și producția de colagen. SPF-ul reușește să oprească însă doar o parte din radicalii liberi. Și atunci…cum ne apărăm tenul de aceștia? Adaugăm antioxidanți în rutina noastră! Aceștia pot neutraliza radicalii liberi, iar astfel efectele lor negative sunt eliminate. Folosite împreună, SPF-ul și antioxidanții își sporesc efectele reciproc, iar tu vei beneficia de dublă protecție. Cei mai eficienți antioxdanți sunt Vitamina C, Vitamina E, Coenzima Q10, Vitamina B3 (Niacinamide), Extractul de ceai verde (Green Tea).
- Tot ce trebuie să știi despre protecția solară
- Antioxidanții – ce sunt, cum ne ajută și când îi folosim?
AHA/BHA + Acid Hialuronic/Ceramide/SPF
Exfolierea chimică a pielii este procesul prin care celulele moarte de la suprafața acesteia sunt îndepărtate cu ajutorul acizilor. AHA (Alpha Hydroxy Acids) acționează în stratul superficial al pielii, iar BHA (Beta Hydroxy Acids) acționează mai în profunzime și la nivelul porilor. Indiferent însă de metoda aleasă, acest proces poate duce la o uscare a pielii, de aceea hidratarea este foarte importantă. Atunci când folosești acizi, utilizează produse ce conțin acid hialuronic, ceramide sau acizi grași. De asemenea, prin exfoliere, celulele noi și tinere sunt expuse la suprafața tenului, acestea fiind mai sensibile și mai vulnerabile la expunerea solară. De aceea folosirea unui produs cu SPF este vitală, atât în perioada de folosire a acizilor cât și un timp după.
Retinol + Acid Hialuronic/Ceramide/SPF
Retinolul este un ingredient activ puternic ce ajută la creșterea capacității de regenerare celulară. Promovează producția de colagen, reduce aspectul liniilor fine, al ridurilor, ajutând chiar și în cazul acneei. Cu toate acestea, unul din efectele sale secundare este uscarea excesivă a tenului și fotosensibilizarea acestuia. De aceea, combină retinolul cu produse intens hidratante, iar ziua folosește întotdeauna SPF. Fie că alegi să incluzi un ser cu acid hialuronic, o cremă ce conține glicerină sau ceramide, nu uita de acest pas. Protecția solară este obligatorie chiar și la 2-3 săptămâni după încheierea tratamentului cu retinol.
Retinol + Niacinamide
Există studii conform cărora folosirea retinolului cu niacinamidele crește gradul de toleranță a pielii și scade riscul de iritații. Niacinamida este un ingredient foarte bine tolerat de piele, are proprietăți anti-inflamatoare și ajută la întărirea barierei protectoare a pielii. Folosirea niacinamidelor previne deshidratarea pielii (prin întărirea barierei protectoare), lucru ce constituie un mare avantaj avand în vedere că retinolul poate usca pielea.
Vitamina C + Vitamina E + Acid ferulic
Folosite împreună, Vitamina C și Vitamina E își sporesc una alteia efectul intensificând lupta împotriva radicalilor liberi. Vitamina E este ajutată de Vitamina C să se regenereze în procesul de combatere a radicalilor liberi, iar la rândul ei Vitamina E sporește eficiența Vitaminei C. Acidul Ferulic are capacitatea de a stabiliza cele două vitamine, iar folosite împreună gradul de protecție a pielii este cu atât mai mare. Antioxidanții fac parte din categoria ingredientelor care merg combinate excelent unele cu altele.
Centella asiatica + Vitamina C
Centella Asiatica este un ingredient recunoscut pentru proprietățile sale calmante, reparatoare și antioxidante. Este foarte popular în produsele de skincare coreene, iar studiile arată faptul că acesta poate stimula și producția de colagen. La rândul ei, Vitamina C este un antioxidant puternic cu proprietăți de stimulare a producției de colagen și reducere a petelor. Folosirea lor împreună duce la sporirea acestor efecte, făcându-ne pielea mai protejată, cu un aspect mai tânăr și mai uniform.
Voi ce combinații de ingrediente folosiți în rutina voastră? Țineți cont de anumite “reguli” sau folosiți mai degrabă ce vă vine la îndemână? Lăsați-mi în comentarii, mi-ar placea să aud părerea voastră 🙂 !