Îmbătrânirea este un proces firesc, natural, care de cele mai multe ori sperie abia atunci când începem să îl observăm. Nu putem evita îmbătrânirea, o putem doar amâna și îndulci un pic calea. Ne place să credem sau nu, există anumite obiceiuri de zi cu zi care ne “ajută” pielea să îmbătrânească mai rapid. Ce putem face? Putem fi mai conștiente de acțiunile noastre și de impactul negativ pe care acestea le pot avea asupra tenului nostru. Eu vă propun să revizuiți chiar astăzi câte dintre aceste obiceiuri aveți și să renunțați la ele cât mai rapid. Gravitația deja lucrează împotriva noastră, fetelor, așa că haideți să nu agravăm situația și mai mult.
1. Uiți de SPF
Mulți dintre noi asociază aplicarea unui SPF cu venirea verii, cu plaja, cu vacanța. Din păcate însă soarele nu este doar atunci. Avem parte de razele sale pe tot parcursul anului. Razele solare ce afectează pielea sunt de 2 feluri: UVB și UVA. Razele UVB sunt razele care acționează în stratul superficial al pielii cauzând înroșiri, arsuri, uscăciune excesivă, iritații. Ele au un efect mai puternic în anotimpul călduros iar efectele lor se văd și se simt destul de rapid. Multă lume tinde să asocieze efectele nocive ale soarelui doar cu aceste implicații, uitând însă de razele UVA. Spre desosebire de UVB, razele UVA acționează în straturile profunde ale pielii și sunt principalul factor al îmbătrânirii premature a tenului. Efectele nocive nu se văd imediat, ci în timp: riduri, pete pigmentare, elasticitate pierdută, afecțiuni ale pielii. Razele UVA pătrund din păcate și prin geamurile locuințelor sau al mașinilor, motiv pentru care se vehiculează tot mai mult ideea purtării protecției solare și în casă sau atunci când călătorim cu mașina.
2. Ești prea agresivă cu tenul tău
Poate părea un aspect evident, însă modul în care interacționezi cu pielea ta îți poate determina ridurile, elasticitatea și fermitatea de mai târziu. Cele mai frecvente mișcări ce tind a fi agresive cu tenul sunt efectuate de obicei atunci când te demachiezi. Folosirea dischetelor sau a șervețelele demachiante tind să necesite mișcări de frecare, tragere, apăsare, mișcări ce efectuate zi de zi vor avea un impact în aspectul pielii tale de mâine. Sigur ai avut momente când te-ai trezit frecând de zor cu discheta demachiantă la ochi pentru a-ți îndepărta machiajul. Zona ochilor în special este extrem de sensibilă și mult mai subțire față de restul feței noastre. Este foarte ușor să o agresăm și să contribuim la formarea ridurilor. Atunci când alegi să-ți ștergi fața umedă cu un prosop poți iarăși exagera cu frecatul. Fii blândă și tapotează-ți fața delicat fie cu un prosop moale, fie cu niste șervețele de hârtie. Poziția în care dormi poate avea de asemena un impact în formarea ridurilor de mai târziu. Presiunea pe care o exerciți asupra pielii în timpul somnului dacă dormi pe burtă sau pe o parte îți poate influența aspectul și sănătatea pielii.
3. Nu hidratezi pielea suficient
Hidratarea se referă la conținutul de apă din celulule pielii. Pe cât de important este să hidratăm corpul din interior (consumând suficiente lichide, fructe, legume), la fel de importană este și hidratarea topică a pielii. De multe ori aplicarea unei creme hidratante nu este suficientă și este necesar să apelăm la produse pe bază de apă (tonere, seruri) sau ingrediente specifice, cum sunt umectanții (acidul hialuronic, glicerina etc.). Umectanții au capacitatea de a atrage umezeala din atmosferă în piele, reținând apa în interior. Datorită structurii și consistenței sale, crema hidratantă are mai degrabă rol oclusiv ea sigilând ingredientele în interiorul pielii împiedicând pierderea hidratării din ten. Ea hidratează doar straturile superficiale ale tenului, neavând capacitatea de a penetrea pielea în profunzime așa cum o fac serurile. Pe măsură ce înaintăm în vârstă pielea își pierde din hidratarea naturală, corpul nostru având nevoie de mai mult ajutor. O piele deshidratată se caracterizează printr-un aspect tern, uscat, cu riduri fine, elasticitate scăzută. O piele hidratată este luminoasă, fermă și elastică.
4. Crezi că produsele anti-aging sunt cheia tuturor problemelor
Din păcate nu este suficient să cumpărăm o cremă pe care scrie anti-aging pentru a scăpa de riduri, linii fine sau cearcăne. Indiferent sub ce nume este comercializată o cremă, totul se reduce la ingredientele active conținute. Începând cu vârsta de 25 de ani, corpul nostru începe să-și încetinească producția de colagen, elastină, iar procesul de regenerare celulară încetinește și el. Cremele anti-aging conțin de obicei componente ce lipsesc din pielea noastră sau sunt insuficiente. Aici putem include ingrediente de refacere celulară (ceramide, acid hialuronic, acizi grași) ce redau hidratarea pielii, de transformare (retinol, niacinamide, acizi exfolianți) ce ajută la optimizarea funcțiilor pielii sau antioxidanți (vitamina C, E, ceai verde, coenzima Q10) ce protejează tenul împotriva stresorilor de mediu. Așa că data viitoare când cumpărați un produs cosmetic, uitați-vă mai degraba la ingredientele conținute și mai puțin la denumirea sub care este comercializată.
5. Folosești produse cu ingrediente iritante
Când vine vorba de reacțiile pielii la anumite ingredientele cosmetice, acestea pot fi diferite de la o persoană la alta în funcție de gradul de toleranță al pielii, de sensibilitatea acesteia, de tipul de ten. Ingredientele cosmetice sunt mult prea complexe pentru a putea fi împărțite strict în bune sau rele, contează foarte mult procentajul în care sunt folosite sau cu ce alte ingrediente sunt mixate. Evită însă pe cât posibil ingrediente precum alcoolul denaturat sau parfumul(fragrance). Alcoolul tinde să usuce tenul excesiv afectând stratul protector și hidratarea naturală a pielii. Un ten uscat se va rida mai ușor și mai rapid, va fi lipsit de uminozitate și va avea un aspect tern. Parfumul are un potențial iritant mare și afectează îndeosebi pielea sensibilă. Parfumul este de obicei folosit pentru a face un produs mai atrăgător sau pentru a acopere mirosul natural al formulei, însă nu aduce beneficii cosmetice. Înainte însă a de a elimina un produs cosmetic din rutina ta deoarece conține alcool denaturat sau parfum, consideră și poziția sa în lista de ingrediente. Cu cât este mai la începutul listei, cu atat concentrația sa este mai mare, prin urmare și posibilitatea de a-ți cauza neplăceri este mai ridicată. Dacă însă regăsim aceste ingrediente către finalul listei, riscurile de iritații sau de a ne afecta în vreun fel sunt și ele mai mici.
Voi ce părere aveți despre aceste obiceiuri? De câte dintre ele vă declarați “vinovate” ? Lăsați-mi în comentarii voi ce obiceiuri dăunătoare tenului aveți?
2 Comments
Loredana
Ma simteam vinovata de faptul ca dimineata nu mai aplicam crema hidratanta. Imi curatam tenul cu gel de curatare, uneori puneam acid hialuronic si direct SPF.
Si de faptul ca nu ma spalam pe ten dupa ce il demachiam cu micelara.
Si daca ma gandesc, cred ca mai gasesc cateva…
Dar important este sa invatam din greseli si sa le remediem.
Ana
Cred că dacă ai un SPF ce are și proprietăți de hrănire a tenului este ok. Sau mai poți încerca cu un mist hidratant, mai ales daca ai un ten gras/mixt și vrei să eviți încărcarea tenului. Și eu mult timp nu m-am clătit dupa apa micelară…însă cum ai zis și tu, învățăm din greșeli și mergem mai departe 🙃.