Retinolul este un derivat al vitaminei A, cu intense proprietati anti-aging. Este ingredientul cu cele mai multe dovezi stiintifice cu privire la capacitatea sa de a “da timpul inapoi”, “the gold standard” al industriei de ingrijire a pielii. Acesta se regaseste in multe din produsele cosmetice pe care le gasesti la raft, in vreme ce alti derivati (ex: tretinoin) se elibereaza numai pe baza unei prescriptii medicale.
Vitamina A actioneaza in derma, locul unde se produc celule noi, stimulandu-se astfel regenerarea celulara. Pielea noastra se regenereaza la fiecare 28-30 zile, iar prin folosirea vitaminei A, acest proces este accelerat la 14-21 zile. Pentru a avea eficienta asupra pielii, vitamina A trebuie sa fie transformata in acid retinoic. Cu cat derivatul din vitamina A necesita mai putini pasi de tranformare (ex: tretinoin) , cu atat produsul este mai puternic (ii creste insa si potentialul iritant). In acest sens, retinolul este un derivat ce necesita o serie de transformari inainte de a putea fi procesat de piele.
Diferenta intre Retinol, Retinoid, Tretinoin
Retinoizii sunt un termen general dat ingredientelor derivate din vitamina A. Vitamina A are mai multii derivati, cei mai populari fiind:
Retinoul:
- este o forma mai usoara, mai blanda a vitaminei A
- se gaseste in majoritatea produselor cosmetice anti-aging
- trebuie sa treaca prin mai multe procese de transformare inainte de a lua forma acidului retinoic (atunci cand poate fi “folosit” de piele), motiv pentru care si eficienta lui scade un pic
- chiar daca este un ingredient gasit la raft si mai bland decat tretinoinul, acesta are in continuare un potential iritant si de uscare excesiva a tenului
- transformarea retinolului in acid retinoic dureaza cateva saptamani, prin urmare sunt necesare cateva luni pentru a avea rezultate vizibile
Tretinoin
- cea mai pura forma de vitamina A
- este teoretic cel mai compatibil cu pielea noastra intrucat nu are nevoie de nicio tranformare suplimentata (el este deja sub forma de acid retinoic)
- se prescrie de catre medicul dermatalog, fiind de aproximativ 100 de ori mai puternic decat retinolul regasit in creme
- stimuleaza direct regenerarea celulara, actioneaza la nivel celular
- are un potential ridicat de iritare
Beneficiile retinolului
-
- stimuleaza productia de colagen, pielea aratand mai luminoasa, mai “plina”
- creste capacitatea de regenerare celulara
- previne si reduce aparitia liniilor fine, a ridurilor
- exfoliaza stratul superficial al pielii
- imbunatateste textura pielii
- reduce aspectul petelor pigmentare si solare
- scade productia de sebum, reducand astfel riscul aparitiei cosurilor
- desfunda porii
- reduce aspectul porilor dilatati

Posibile reactii adverse ale retinolului
Uitandu-te la beneficii, poate esti tentata sa incepi folosirea retinolului cat mai repede si in cantitati cat mai mari. Fii constienta insa de existenta reactiilor adverse, care te pot surprinde, indiferent ca ai un ten sensibil sau nu. Cum ar fi:
- iritatii
- uscaciune excesiva
- eruptii cutanate
Fiind un ingredient activ, retinolul nu trebuie combinat cu o serie de alte ingrediente ce se regasesc in produsele cosmetice. Afla care sunt acelea in articolul Combinatii de ingrediente daunatoare tenului tau.
Cand se foloseste retinolul ?
Cei mai multi dermatologi recomanda utilizarea retinolului incepand cu varsta de 25 de ani, atunci cand rata de regenerare celulara si nivelul productiei de colagen incep sa scada. Pe masura ce inaintezi in varsta, pielea se subtiaza din cauza productiei scazute de colagen. Iar ceea ce ne ajuta sa aratam mai tineri, sa avem o piele elastica si “plina” este tocmai colagenul.


Cand ai o rutina cu retinol, folosirea SPF-ului este esentiala. Intrucat retinolul creste sensibilitatea tenui la razele ultraviolete, este necear sa il folosesti seara, iar dimineata urmatoare sa aplici SPF. Soarele distruge colagenul, amplificand si favorizand aparitia petelor pigmentare. Prin urmare, lipsa unui SPF duce la anularea efectelor retinolului, sau chiar mai rau. Foloseste-l cu grija mai ales daca suferi de eczeme sau rosaceea. Introdu-l gradual si incepe cu cel mai mic nivel de concentratie.
Cum se aplica retinolul ?
Retinolul se aplica pe pielea uscata. Dupa spalarea fetei, asteapta sa ti se usuce tenul (2-5 minute). Aplicarea pe pielea umeda favorizeaza penetrarea sa in straturile profunde ale pielii, crescand astfel riscul de iritatii. Intinde produsul cu miscari circulare de jos in sus, evita zona ochilor, apoi pune o crema hidratanta.
Daca ai pielea foarte sensibila, dupa curatare vino cu o crema hidratanta, asteapta 30 de minute, apoi aplica retinolul. Fa asta pentru cateva saptamani pana cand iti construiesti o toleranta a tenului, iar ulterior poti aplica retinolul inaintea cremei hidratante. Sau mai exista varianta in care poti amesteca crema de fata cu retinolul.
Cat de des folosim retinolul?
Observa reactiile tenului si creaza-ti o schema personalizata. Cand ai o rutina cu retinol poti insa incerca una din variantele de mai jos:



Dupa 2-3 saptamani de repetitii, poti creste frecventa utilizarii. Nu te astepta insa la rezultate peste noapte. Retinolul functioneaza daca este aplicat consecvent, pe o perioada indelungata de timp, asa ca primele rezultate vizibile le vei avea in 1-3 luni.
Recomandari produse cu retinol
Daca iti doresti sa adopti o rutina cu retinol, poti opta pentru unul din produsele de mai jos:



Voi folositi retinolul in rutina voastra? Ce experiente ati avut cu utilizarea lui?
6 Comments
Madalina
Buna,folosesc retinol dar ca eu il foloseam doar asa fara crema hidratanta,si am vazut ca nu e bine!
Ana
Asa este! In special daca ai un ten uscat sau sensibil, cel mai bine este sa il combini cu o crema hidratanta :).
Ramona Vane
Cum calmam iritația și senzația de mâncărime cauzate de retinol?
Deși am încercat sa folosesc un produs cu o cantitate mica de retinol pe care l-am aplicat o data la doua săptămâni, tenul meu nu tolerează deloc. De fiecare data îmi apare o iritație pe toată fata însoțită de senzații de mâncărime și arsura arsura.
Ana
Imi pare rau sa aud asta, din pacate retinolul nu este un ingredient tolerat de toata lumea. In cazul iritatiilor, poti incerca o perioada sa aplici o apa termala plus o crema lejera, fara parfum sau alool (ex: CeraVe, La Roche Posay gama Toleriane). In cazul in care problema persista, cel mai bine ar fi sa te adresezi unui medic specialist.
Simina
Buna!
Se poate folosi retinolul in zona ochilor (pleoape, riduri fine de expresie, cearcane)?
Multumesc!
Ana
Buna Simina, Fiind un ingredient activ puternic, trebuie sa te asiguri mai intai ca tenul tau tolereaza retinolul. Ulterior il poti folosi si in zona ochilor cat timp nu aplici foarte aproape de linia apei (zona genelor). Te pup si sa ai o zi frumoasa
!